Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Как празнуват Великден по света

Как празнуват Великден по света

Великден
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

В Германия на Великден се ядат шоколадови зайчета. В страната има обичай да се крият великденски яйца из градината. Палят се великденски огньове. Огънят носи нова сила за живот и ще прогонва зимата.

Германците свързват огъня и с Исус Христос, известен още с прозвището Светлината на света. Огънят е символ на радостта от възкръсването му. Огънят напомня и за изгарянето на предателя на Спасителя, Юда, в ада.

В Австралия няма Великденски зайци. По принцип на този континент зайците не са на почит, тъй като унищожават реколтата.

Великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. В Австралия се продават Великденски билбита.

Яйца

Във Великобритания пък по Великден хапват хлебчета със стафиди с изрисуван кръст въпху тях. На Острова има обичай да се търкалят боядисани яйца по склоновете. Побеждава този, чието яйце достигне първо финала.

Кекс Агне

В Париж из магазините се продават шоколадови камбанки. Те са истински произведения на изкуството, тъй като се правят на ръка. Великденските зайчета също са част от шоколадовия великденски арсенал.

В Италия един от специалитетите е сладкиш във формата на гълъб. На Велики понеделник за закуска се яде и салам, баница с плънка и се пие вермут. Продават се огромни шоколадови яйца в гланцова хартия.

В Испания, Русия и САЩ по Великден се организират шествия. В Испания религиозните ордени излизат на улиците, а участниците в тях са с качулки. Те разсанят огромни фигури на Исус, някои дори носят и вериги.

На Филипините пък има традиция на Разпети петък да се разиграва Разпятието Христово. Млади мъже носят на гърбовете си дървените кръстове до върха на различни хълмове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest