Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Как да се справим с внушенията

Как да се справим с внушенията

Как да се справим с внушенията
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

С напредъка на живота човек трупа все повече емоционален багаж – стрес, раздели, загуба на близки и приятели. Тези житейски събия влияят на човешката психика, правейки ни уязвими на внушенията.

Какво точно са те? Има два основни вида.

С цел да запази психическото си състояние, човек на подсъзнателно ниво започва да създава свои собствени парчета истина, в които да вярва, или сляпо се впива в удобната за него такава, предложена му от друг.

Този феномен отдавна е забелязан от психолозите и макар и не така открито отдавна се използва в маркетингови и политически кампании, целящи да оформят общественото мнение. Ясно доказателство за това е лавинообразното разпространение на фалшивите новини. Това са самосъхраняващите внушения.

Когато човек е разколебан на емоционално ниво, той понякога започва да си предава пред фобиите си. Обикновено си внушава страх или мания към нещо, като започва да оформя живота си около това внушение. Този вид внушения се наричат саморазрушаващи внушения.

Според някои психолози внушенията, стига да не са от втория вид, могат да бъдат полезни (ако са внимателно наслоявани), защото могат да мотивират човек да промени себе си. Като цяло обаче да се разчита на внушенията не е полезно, защото те променят човека, водят до допълнителен емоционален товар и могат да бъдат средство за манипулация над личността. Точно и затова трябва да се справим с тях.

На първо място, поддържането на открит ум и развиването на умения за критично мислене е ключът към преодоляването на внушенията.

Подхождайте към проблемите открито без страх и не бягайте от тях, а ги решавайте. Има хора, които се самозаблуждават, за да избегнат сложни ситуации. Избягването на хроничен проблем, като си казвате, че ще го разрешите в бъдеще, е вредно и е вид внушение.

Как да се справим с внушенията

За някои хора самозаблуждението става навик, излиза извън контрол и дава основа за повече лъжи.

Изправени пред прозрачността на собствените си умове, самозаблуждаването често е най-силният начин да подведем другите. Това не е технически лъжа (защото не е осъзнато или умишлено), но има подобен ефект.

Също така не се плашете от истината, защото тя ще ви направи свободни. Ако лъжете, за да се избавите от неубодните ситуации, се натоварвате емоционално. Постепенно колкото повече са лъжите, толкова повече ще започнете да си вярвате и така ще попаднете в плен на внушенията.

Отдайте се на хоби, спорт и медитация. Тези дейности ще ви успокоят и ще ви разтоварят емоционално, което ще ви направи по-малко податливи.

Информирайте се, търсете информация от няколко източника, не вярвайте само на един. Това ще ви помогне да се справите с внушенията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest