sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Разпети Петък е!

Разпети Петък е!

Разпети Петък
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Днес, на Разпети петък, човечеството е осъдило Бога на смърт.

Това е най-великият бунт в историята на небето и земята, най-големият грях в историята на небето и земята. Днес се е извършил Страшен съд над Бога. Светът никога не е виждал по-невинен Осъден. Над Бога са се надсмели по-страшно, отколкото когато и да било.

Адът днес се е вселил в човека и е осмял Бога и всичко, що е Божие. Днес е осмян Този, който никога не се е смял. Казва се, че Господ Иисус никога не се е смял, но често са Го виждали да плаче.

Днес е опозорен Онзи, който дойде нас да прослави, днес мъчат Оногова, който дойде нас да избави от мъки. На смърт се предава днес Онзи, Който ни донесе живот вечен. Човече, има ли край твоето безумие? Има ли дъно твоето падение?

Разпети петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Римският наместник Пилат, подстрекаван от тълпата, която ревяла Разпни Го, му издал тежка присъда. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания.

Вяра

Разпети Петък е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец, изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник.

На днешния ден Исус Христос бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. На Разпети петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Исус Христос

Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата. Това е платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Молещите се пристъпват към Плащеницата и се покланят на изображението. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. На вечерното богослужение Плащеницата се изнася от храма и се обикаля около него, символично се извършва погребението на Христос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
510
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
maria_kiril
maria_kiril
15.04.2017 02:53
Разбира се,че има Бог! Всеки решава сам за себе си дали да го приеме в сърцето си или не! Но е крайно време според мен всеки човек да разбере,че все пак някой е създал човечеството но във всички случаи теорията за маймуната е грешна! Всеки избира дали да живее с Бог или не но последствията после са само за него.
4
1
Maria
Maria
13.07.2014 18:14
аз вярвам в Бог
5
2
martanka
martanka
06.05.2013 15:32
анонимен бог съществувал
4
5
martanka
martanka
06.05.2013 15:30
играите симс
2
3
martanka
martanka
06.05.2013 15:25
аз вярвам в богл
0
3
анонимен
анонимен
04.05.2013 03:53
това пак од каде го измислиха бог, господ е един няама ни маика ни баща ни жена следвателно тои няма син христос тои е предпоследният пророк тои не се е молел като вас на портрети дето ги наричате икони а само на господ и нее ял свинско за разлика од вас тои като другите пророци е забранил свинското месо и учението му е било вярата в единния бог а не както вие казвате троица защото господ е един а не трима и христос е забранил моленето на човешки творения вие сте богохулници од първия до последния пророк ученията им е било вярата в единобожието и религия неможе да носи човешко име иначе кво щеше да стане адамизам ноизам аврамизам и т.н
13
9
elena_eli
elena_eli
17.05.2012 11:01
Относно прочувствената статия за Осъждането на Най-великия Съществуващ-Бог. Добре е насипано, срам е за Човечеството осъждането и разпването на Иисуса Христа,Сина Божий. Аз имам следното недоумение- в началото на статията е споменат израза..." Най-великия бунт". Според мен е некрасиво и неточно. Нима може да бъде велик бунта на Човечеството срещу своя създател? Мисля,че е редно да се замени с " Най-кощунствения". Също и,метафоричната употреба на " Страшен съд" над Бога, е редно да бъде отстранена. Страшният съд е термин, специфичен и подходящ за употреба в съвсем тесен смисъл. Неприложим е в метафоричната светлина,която е употребена в случая в статията.Имаи още някои стилистични неизчистености, които няма да споменавам. Смятам, че трябва много внимателно да се пишат и публикуват статии,касаещи християнството и Бога. Словото Божие неслучайно е единствената връзка на Бог с Човека. Словото е от първостепенна важност,следователно, за всичко в нашия живот, като частност от великото Слово Божие. Поради което, трябва изключително да се внимава с употребата му във всички аспекти.
3
1
Krasimir
Krasimir
20.04.2012 00:53
Бог ти се е открил. Потърси Го, помоли се. За да разбереш какво означава Кръста прочети Новия завет. Не е някаква невероятно сложна и трудна за разбиране само от доценти по богословие. Написана е за хора като мен и теб, за всеки и е съвсем разбираема. Много е дълбока наистина, но същественото, е лесно за разбиране. Има ги мънички по 5 лв Стар и Нов завет. Ако искаш да си говорим и-мейла ми е

Това е как Бог докосна мен специално.
7
1