sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»НАСА предлага разходка на Плутон

НАСА предлага разходка на Плутон

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983524
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Уникална разходка по повърхността на Плутон представи космическа агенция НАСА. Учените са обединили всичката налична информация във видео, комбинирано с компютърна анимация, което дава цялостна информация за отдалечената планета. То позволява на всеки желаещ да се разходи необезпокоявано по повърхността на планетата-джудже от компютъра си у дома.

Космическият апарат Нови хоризонти премина рекордно близо до Плутон преди две години. Благодарение на него НАСА успя да направи уникални снимки на планетата. Преди апаратът да премине отвъд нея и да отиде навътре в Пояса на Кайпер, той даде шанс и за анализ на повърхността на Плутон.

Данните от Нови хоризонти дадоха ценна информация за състава, процесите и повърхността на планетата-джудже. Цялата информация днес е обединена и представена по уникален начин в сайта на НАСА. Видеото е създадено посредством данни и снимки от Нови хоризонти. То предоставя една реалистична разходка по повърхността на планетата Плутон.

Създаден по този начин, моделът дава един малко по-различен поглед над малката планета. Видеото започва с полет над югозападния район на Плутон, над голямо плато от лед от азот, кръстен неофициално Sputnik Planitia. Оттам камерата продължава на север над кратери и планини. Те се виждат изключително прецизно. Следва грубият терен, наречен Voyager Terra. Камерата прави завой на юг над Pioneer Terra, който има характерни дълбоки и широки ями. Уникалната обиколка завършва над Tartarus Dorsa.

Това не е първото подобно видео. Преди време НАСА пусна подобен клип и за най-големият спътник на Плутон – Харон. На него в детайли бе показана неговата повърхност. Клипчето предизвика небивал интерес.

Днес Нови хоризонти пътува към обекта 2014 MU69 в Пояса на Кайпер. Точно на Нова година 2019-та той ще достигне целта си. Обектът не може да бъде засече директно от нито едно планирано наблюдение. Това, предполага се, означава, че той е доста по-малък и вероятно отразяващ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати