Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»История на България»Търсят произхода на човечеството в България

Търсят произхода на човечеството в България

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983372
Черепи
Снимка: TelegraphCoUk

Съвременният човек се е формирал в България. Африканските прахора са много по-млади от тези, които са били на родна земя.

България ще се окаже люлката на цивилизацията. Агенция Франс прес обяви, че произходът на съвременния човек трябва да се търси в страната ни и предизвика интереса на учени от цял свят.

До момента археолозите се бяха обединили около теорията, че праотците ни са дошли от Африка. Днес обаче настъпва тотален обрат и всички са вперили поглед в страната ни.

Малък екип от български изследователи е намерил доказателства за произхода на Homo sapiens на територията на България. За целта те са възстановили фосили от пресъхналото речно корито край село Рупките, на север от Чирпан.

Преди седем милиона години днешна България е изглеждала доста различно. На територията, на която днес се търсят следи от най-старите човешки предци, в миналото е имало равнина, подобна на савана, с ниска растителност, в която са бродели жирафи. Макар да звучи като описание на Африка, територията, за която говорим, е именно тази около Чирпан.

На пръв поглед между Рупките – малко село в Южна България, и африканските пейзажи, няма много общо. Според изследователите обаче приликата е поразителна. Преди 7.2 милиона години жирафи, газели и антилопи са били сред често срещаните обитатели на Югоизточна Европа.

Прахора
Снимка: TelegraphCoUk

Тогава районът е превзет от сахарското влияние заради жестоките климатични катаклизми. Това стана и причина малък екип от учени да разкопае коритото на реката. Там са открити и извадени безброй праисторически вкаменелости.

Целта на мисията е да бъде открита следа от грекопитека, който ще се окаже най-стария хуманоид и сред непосредствените предци на човека. Смята се, че откритите в района материали са по-стари от Тумаи, открит през 2001 г. в Африка и смятан за притежател на титлата.

Германски войници през Втората световна война, копаейки бункери в България, са откривали подобни челюсти, което е потвърдено и от екипа на Мадлин Бьоме от университета в Тюбинген, Германия.

Масло в огъня на съмнението налива петгодишния внук на местния палеонтолог-любител Петър Попдимитров. През 2002 г. мъникът намира нещо, което прилича на вкаменелост на зъб с три корена. В началото всички мислят, че това е остатък от челюстта на някакво животно. Зетът на 76-годишния Попдимитров обаче е зъболекар и го уверява, че това е човешки зъб. Това дава повод за стартиране на разкопките в района в търсене на най-ранните следи от човечество именно в страната ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#318227
Какви са тези глупости?Грекопитек?Ще рече гърците вече имат претенции и за първия човек открит на земята?Гърци въобще има след 1813 година ,и гърци както и турци е презрително нарицателно име на част от народи , даже не на държави......но какво да се прави има и такива държави!
0
0