Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легендата за българското знаме

Легендата за българското знаме

България

Всяко знаме носи част от историята на страната, която представлява. То е сбор от символи, свързани с народа, със същността му и перипетиите, през които е минал по време на бурните епохи на миналото.

Флагът на България с нейната 1300-годишна история се е променял многократно. Според историческите хроники отначало той е представлявал конска опашка, за да стане националният трикольор днес.

Много са историите, които разказват как белият, зеленият и червеният цвят са избрани за цветове на знамето на страната. Една малко позната легенда говори, че трибагреникът е обгърнат от романтизъм, който е пряко свързан с бойната слава на българската армия.

Цветово знамето е свързано с древната българска войска. Лявото ѝ крило е имало завързани бели лентички на копията. Това били леко въоръжени конници, които се славили със своята бързина и изненадваща атака. Дясното крило било съставено от тежко въоръжена конница, която имала завързани червени лентички. В средата били разположени елитните български войски, със зелени ленти на копията.

Българско знаме

Белият цвят в него символизира мира и чистата и свята република, зеленият — плодородието на българските земи и гората, която е закрилница на българските бунтовници през Възраждането, а червеният — смелостта и надеждата на народа.

За първи път трибагреникът с цветовете зелено, бяло и червено, подредени в този ред хоризонтално, е използван през 1861-1862 г. от Георги Раковски при съставянето на двете Български легии в Белград. Той е ушит от Стиляна Параскевова в румънския град Браила и предаден на българските доброволци – участници в Руско-турската война. По-късно четата на Филип Тотю носи флаг, в който трите цвята са в последователност червен, бял, зелен.

Официално знамето бяло, зелено, червено е утвърдено от Търновската конституция като национален флаг на България.

Български флаг

Независимо какво е било българското знаме през годините, то никога не е пленявано в битка и никога не е било трофей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest