Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Мистични магически танци от целия свят

Мистични магически танци от целия свят

4 от 4 Снимки
Мистични магически танци от целия свят
Снимка: Phaethon

4. Танцът Залонго


Танцът на Залонго е един от най-зловещите ритуални танци, регистрирани в историята. Той се случил през 1803 година в Епир, Гърция и по същество бил масово самоубийство пред лицето на геноцида, предстоящ да се случи от прииждащите турски орди. Сулиоти ( православни албанци с гръцко самосъзнание) се вдигат в началото на 19 век на бунт и обявяват създаването на независима Сулиотска конфедерация на Епир.

На изпратения да потуши въстанието Али паша било наредено да пороби жените и да избие абсолютно всички, които му се изпречат на пътя. Достигайки селото Золонго, турският военачалник заповядал всички да бъдат поробени и да приемат исляма. Жителите отказали и се качили на висока скала. Там те започнали да танцуват и да пеят народни песни, като всички се хвърлили в бездната – жени, майки с деца, мъже и старци. Случаят станал известен в цяла Европа и след по-малко от две десетилетия Гърция била освободена.

Танцът е едно от най-древните и широко разпространени човешки поведения. За съжаление не съществуват физически артефакти на това изкуство, които да ни покажат днес неговите корени и начини на развитие.

Малкото, което може да се установи за зараждането и предназначенията на мистичните танци, идва от оскъдни описания и това, което е останало в народните традиции и обичаи. В продължение на хилядолетия танците са били използвани като форма на социално сближаване, религиозна преданост и дори като средство за изцеление.

Много от магическите танци /виж галерията/ имат произход, който е забулен в мистерия, и повечето от тях са близо до изчезване. Макар че помнещите ги и до днес твърдят, че в тези мистични танци се крие магия, способна да окаже влияние на всичко около тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати