Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Мистични магически танци от целия свят

Мистични магически танци от целия свят

3 от 4 Снимки

3. Танцуващата чума


През 13 век Европа била обхваната от странна болест, наречена танцуващата чума. Страдащите от нея започвали да танцуват истерично до пълно изтощение и смърт. Първото известно огнище било регистрирано през 1278 година, когато цяло село в южна Германия започнало да танцува. След три дни едва 2 човека от 250-те му жители били още живи.

Най-голямата епидемия станала на 24 юни 1374 в Аахен, Германия. Тогава почти цялото население на града започнало да танцува, като голяма част от него не оцеляло. Регистрирани са през историята още редица огнища на болестта основно в Германия, Холандия, Италия, Франция и Люксембург;

Танцът е едно от най-древните и широко разпространени човешки поведения. За съжаление не съществуват физически артефакти на това изкуство, които да ни покажат днес неговите корени и начини на развитие.

Малкото, което може да се установи за зараждането и предназначенията на мистичните танци, идва от оскъдни описания и това, което е останало в народните традиции и обичаи. В продължение на хилядолетия танците са били използвани като форма на социално сближаване, религиозна преданост и дори като средство за изцеление.

Много от магическите танци /виж галерията/ имат произход, който е забулен в мистерия, и повечето от тях са близо до изчезване. Макар че помнещите ги и до днес твърдят, че в тези мистични танци се крие магия, способна да окаже влияние на всичко около тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати