Световноизвестните идеи, дошли по време на сън
World-Famous Ideas That Came from Dreams
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Световноизвестните идеи, дошли по време на сън

Световноизвестните идеи, дошли по време на сън

сънища

Повечето сънища идват и си отиват още докато спим. Понякога обаче се случва по време на сън да дойде толкова гениална идея, че осъществяването й да промени света. Ето и няколко примера за това.

Първата периодична таблица

Роденият през 1834 година химик Дмитрий Менделеев пръв се досеща колко полезно за всички е да представи в таблица всички известни на човечеството химични елементи. Той дълго се опитвал да направи това в лесен за възприемане вид, но винаги се провалял. Една нощ обаче, докато спял, той видял периодичната таблица на сън. Събуждайки се, веднага нарисувал видяното на смачкан лист хартия, а създаденото от него променило химията за винаги. Неслучайно схемата му се нарича Менделеевата таблица.

Филмите за Терминатора

Безспорно първите два филма за убийствената машина от бъдещето Терминатор са добили иконичен статус и с излизането им на голям екран кино индустрията бе променена завинаги. Идеята за тях обаче дошла на Джеймс Камерън по време на сън, докато той се мъчел с 39 градуса температура.

Гугъл

Докато е в колежа през 1996 година създателят на мастодонта Гугъл – Лари Пейдж, постоянно мислел, че единствената причина да е приет на първо място се дължи на техническа грешка. Идеята, че той може да бъде изхвърлен от колежа във всеки един момент му причинила безпокойство, а то от своя страна му докарало трескави сънища. По време на един от тези сънища дошла идеята и за Гугъл. От там всичко е история и светът бе изцяло променен.

айнщайн

Теорията на относителността

Едно от по-известните открития на Алберт Айнщайн е било вдъхновено от един доста странен сън. Геният сънувал …крави. Животните пасели невъзмутимо до електрическа ограда без да се притесняват. Отивайки до тях, той видял, че зарядът на оградата се бил изчерпал. В същото време на мястото дошъл фермер, който сменил батерията на генератора. Кравите веднага скочили настрана. Айнщайн с известна доза хумор се пошегувал с фермера как те били скочили в синхрон, докато фермерът учудено твърдял, че те били скочили една след друга. Така се родила и теорията за относителността.

Вчера на Бийтълс

Може би най-популярната песен на Бийтълс е Вчера, която се явила в главата на Пол Маккартни по време на сън. Отначало той не успял да се сети за почти нищо, свързано с нея, освен мелодията, която продължавала да звучи в главата му. Затова седнал на пианото, свирил мелодията и записвал всичко, което идвало в главата му. Така първият текст към мелодията бил озаглавен Бъркани яйца, а вторият – Оу, бейби, как обичам краката си. За щастие, след време текстът се появил отново в главата му и била родена иконичната песен Вчера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest