Най-голямата викингска брадва изникна в Дания
Largest Viking Ax Discovered in Denmark
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-голямата викингска брадва изникна в Дания

Най-голямата викингска брадва изникна в Дания

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k475
викингска брадва
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Най-голямата смъртоносна викингска брадва бе открита в Дания. Тя се е появила при в разкопан гроб на могъща двойка от 10-ти век.

Археологът Кирстен Нелеман Нилсен от Музея на Силкеборг е ръководител на разкопките в района на град Хааруп. Той е категоричен, че подобни датски брадви са най-страшните оръжия, откривани от ерата на викингите.

Откритието е наистина уникално. Смъртоносната брадва не е като откриваните до момента. Тя е доста по-голяма и тежка. Със сигурност е имала дълга дръжка и се е налагало да се държи с две ръце поради тежината и големината си.

Брадвата е изчистена. Липсват каквато и да било инкрустации или декорации. Могъщото оръжие не е особено луксозно, което предполага, че е използвано активно.

Покойникът е положен в гроба само с неговата брадва. Това ще рече, че се е идентифицирал само и единствено с огромното си оръжие.

Брадвата е само един от няколкото уникални артефакти, открити при разкопките на Викингската гробница край Хааруп. В превод от датски името ѝ се превежда като Къщата на смъртта. Вътре има две гробни места.

Викинги

Разкритата гробница се датира в 950-та година. В нея са положени мъж и жена, за които може да се предположи, че не са били съпрузи. Жената е погребана в дървен ковчег, символ на благороден произход. Сред вещите ѝ има открити ключове, което символизира водещата роля, която има в обществото.

Те са били символ на власт и благородство в Дания, както и на други места в Европа в средните векове. Археолозите са категорични, че традицията е много по-ранна. Ключът е използван за отключването на малко дървено сандъче със стоманени халки, открито в гроба, пълно със златни и сребърни вещи.

Двойката може да се определи като доста могъща, макар да не са били съпрузи. Това се разбира от факта, че са погребани в два отделни гроба. Може да са били брат и сестра, които са командвали заедно. Останките на втори мъж са вкопани по-късно. Именно при него е положена уникалната викингска брадва. При първият мъж също има брадва, но доста по-малка, което предполага някаква родствена връзка помежду им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest