Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»В Световния ден на съня разберете най-удивителното за нашите сънища

В Световния ден на съня разберете най-удивителното за нашите сънища

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Световен ден на съня

На 15 март светът отбелязва Деня на съня, като целта на всички инициативи в този ден е да припомнят на хората колко е важен качественият сън за здравето.

Световният ден на съня се чества за първи път през 2002 година и оттогава досега е ежегодно събитие.

В миналото сънят е определян като едно състояние на човешкия организъм, но с напредването на годините научните прочувания доказват, че това не е едно състояние, а цял процес, съставен от различни фази.

Всеки един етап от съня е важен и играе съществена роля в пълноценната почивка на тялото.

В периода на древността сънищата са били съществена част при вземането на важни решения. Те са смятани за послания от боговете и всеки един от

военните лидери имал екип от специалисти, които да тълкуват символите от съня.

Сън

Всяко човешко същество сънува, независимо дали страда от тежко психично разстройство или е напълно уравновесен. Хората, които казват, че не сънуват, имат предвид, че не помнят сънищата си.

Пет минути след като се събудим, забравяме около 50% от съня си. След още 10 минути няма да си спомняме 90% от сънуваното.

Всяко едно от лицата, което се появява в нашия сън, е реално и сме го виждали в действителността. Въображението няма способността да си измисля образи по време на сън.

38% от хората казват, че поне веднъж в живота си са имали пророчески сън, а 70% от сънуващите вярват, че посланията в съня им предсказват бъдещето.

Тревогата е най-честата емоция насън и е по-вероятно да помним съня си на следващия ден, ако е бил кошмарен.

Документираният рекорд за най-голяма липса на сън е 18 дни, 21 часа и 40 минути, като човекът, който го е постигнал, малко след това е страдал от чести халюцинации, замъглено зрение, пристъпи на параноя и проблеми с говора и концентрацията.

Вижте още:

- Перфектната рецепта за здрав сън;

- Най-добрите съвети да се наспите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest