Звезди-бегълци кръстосват Млечния път
Runaway Stars Cut Across the Milky Way
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Звезди-бегълци кръстосват Млечния път

Звезди-бегълци кръстосват Млечния път

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983495
Звезди
3D куб Ubik за деца и възрастни-18%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
14.00 лв.
Виж ››

Десетки звезди-бегълци кръстосват нашата галактика Млечен път. 80 от тях ще бъдат подложени на обстойно наблюдение с инфрачервения телескоп WIRO, намиращ се в Уайоминг.

Откритието бе оповестено по време на редовната среща на Американската астрономическа общност във Флорида. Там бяха представени снимки, направени с инфрачервените телескопи Шпитцер и Уайз, които бяха пуснати в Космоса в началото на новото хилядолетие.

Избягалите звезди лесно се забелязват по червеникавото сияние, което излъчват. То се поражда от бързото движение на материята, която избутват при преминаването си. Те се движат с повече от 30 км./сек. в сравнение със заобикалящите ги обекти. Учените ги идентифицират по образувалите се вълни от материя пред тях. Ускорението им се обяснява с гравитацията или експлозията на друга звезда.

На снимките ясно се виждат обекти във формата на арка. В 95% от случаите в центъра на всяка снимка са откривани големи и масивни звезди. В лицето на някои от тях учените познали бегълци от предишни проучвания.

Космос

Звездите-бегълци обаче остават по-скоро мистерия за учените. Откривателите им не са наясно какво ги е създало и как еволюират. Въпреки това е напълно възможно те да са най-многобройните в Млечния път.

Така например една от наблюдаваните звезди е бинарна и изтласква вълни от газ със свръхзвукова скорост. Явлението се наблюдава за пръв път. За момента няма обяснение как две близки звезди се движат толкова бързо през Космоса, без да променят пътя си и най-вече без да се разделят.

Според една от теориите бегълците бързат привлечени от гравитацията на част на галактиката, пренаселена със звезди. Друга теория предполага, че те са били част от друга система на двойна звезда и са започнали пътя си след експлозията на една от звездите в системата. Какъвто и да е техният произход, наблюдението им ще продължи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest