sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Притча за сбъднатите желания

Притча за сбъднатите желания

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k396
Притча за сбъднатите желания

Един млад мъж бил безкрайно нещастен от живота, който имал. Не одобрявал тясната си квартира и мразел работата си, защото не била никак високоплатена. Нещастен бил и заради това, че няма красива жена до себе си, с която да се хвали пред приятелите си. Един ден, докато се разхождал из гората, мислейки си за окаяния си живот, се спънал в бутилка. От нея излязъл вълшебен дух и му рекъл:

- Чух мислите ти, приятелю. Аз изпълнявам желания и мога да направя всяко твоя мечта реалност, ако изречеш копнежа си на глас.

Мъжът не могъл да повярва на очите си, но все пак наистина искал животът му да се промени, затова веднага споделил за какво мечтае:

- Искам да съм женен за красива съпруга, да имам скъпоплатена работа и да живея в огромен апартамент!

- Само това ли са твоите желания? - попитал вълшебникът.

- Да, ако имам това, ще съм най-щастливият човек на света! ] - категоричен бил мъжът.

Притча за сбъднатите желания

-Добре, прибери се тази нощ в квартирата си и се наспи. Когато се събудиш утре, ще се радваш на новия си живот.

Мъжът изпълнил заръката на духа. Когато се събудил на сутринта, щял да онемее. Пред него стояла знойна красавица, а малката квартира вече била огромен и лъскав мезонет. Погледнал към новото си бюро и видял папка с документи. От тях разбрал, че е мениджър на голяма компания.

В началото той се вълнувал от промените в живота си, но не след дълго си дал сметка, че изобщо не е получил очакваното щастие. Тогава решил да се върне на същото място в гората и пак да извика духа. Щом побутнал бутилката, вълшебникът се появил. Тогава мъжът споделил:

- Ти одържа на думата си и изпълни всички мои желания, но аз продължавам да съм нещастен.

- Но как така? Нали вече имаш всичко, за което мечтаеше? - попитал вълшебникът.

- Да, но красивата ми жена не ме обича. Домът ми е разкошен, но празен. Имам голяма заплата, но от работата ми не ми остава никакво свободно време. Защо се получи така, вълшебнико?

- Защото ти пожела красива жена, а не любов. Поиска професионални успехи и пари, а не свобода. Копнееше за голям дом, а не за уют и топлина - обяснил духът.

- Чак сега разбрах къде всъщност се крие щастието. Моля те, дай ми най-после всичко това!

- Щом ти е станало ясно, върви и се бори за него! - отсякъл вълшебникът и изчезнал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest