Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Кратка биография на Стефан Стамболов

Кратка биография на Стефан Стамболов

Кратка биография на Стефан Стамболов
Снимка: bulgarianhistory.org

Корените на Стефан Стамболов, по бащина и майчина линия, започват от град Трявна. Самия той е роден във старата българска столица Велико Търново. Рождената му дата по нов стил е 12 февруари, а по стар стил 31 януари 1854 година. Стамболов се жени за Поликсена Станчева през 1888 година и има една дъщеря – Вера и трима сина – Константин, Асен и Стефан.

Стамболов израства около множество революционери. Той се превръща в изключителен революционер, държавник, поет и журналист. Стамболов участва в организирането на Старозагорското въстание, Априлското въстание и е част от Вътрешната организационна организация.

През август 1875 година заедно с Христо Ботев свикват събрание на Българския еволюционен централен комитет в Букурещ и вземат решение за въстание в Старозагорско, което завършва с неуспех.

През януари 1876 година Стамболов става главен апостол на Търновския революционен окръг. Той е изключително активен в събирането на парични средства, избора на въстанически ръководители, планиране на въстанието и агитиране на населението. Въстанието бива бързо потушено поради преждевременното му избухване.

Стефан Стамболов е бил голям привърженик на Либералната партия. Той е бил избиран за депутат е Първото и Второто обикновено народно събрание, а в Четвъртото обикновено народно събрание е бил председател за две години от 1884 до 1886 година.

През годините, когато Стефан Стамболов е бил регент, се опитва да подобри българо-руските отношения.

След като Фердинанд Сакскобургготски е избран за княз през юни 1887 година, Стамболов става министър-председател. Той оглавява и създадената от него Народнолиберална партия.

След всичките си успехи Стамболов бива отстранен от правителството след бурен скандал, възникнал през 1894 година. Стефан Стамболов бива обвинен в любовна връзка с Мария Милкова и жената на Савов. Оставката му била приета от княз Фердинанд на 20 май.

Той умира на 18 юли 1895 година в София, едва на 41 години. Убийството му е с цел отмъщение за смъртта на Коста Паница, който прави опит за военен преврат и бива екзекутиран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest