Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»История на България»Как е обявена независимостта на България

Как е обявена независимостта на България

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Как е обявена независимостта на България

Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест княз Фердинанд. Този акт отхвърля и последните васални връзки с Османската империя. Чрез него княжество България окончателно се превръща в независима държава. Начело стои коронованият цар Фердинанд.

Постепенно Високата порта, а след това и Великите сили официално признават независимостта на България. С решение на Народното събрание датата 10 септември 1998 година е обявена за национален празник.

В исторически план обявената от България независимост не получава нужното внимание. На тази дата през 1908 г. обаче страната ни, една от най-старите в Европа, след петвековно османско владичество отново успява да се възвърне на картата.

Началото на ХХ век предоставяло изключително благоприятни условия за обявяването на независимостта. Австро-Унгария, една от Великите сили, се готвела да наруши Берлинския договор, като анексира двете от провинциите Босна и Херцеговина.

В същото време младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Следейки събитията българският княз Фердинанд се среща във Виена с император Франц-Йосиф, за да съгласуват предстоящите си действия. По време на това обсъждане, българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда известни икономически противоречия между Австро-Унгария и България.

Новата ситуация за малко да попречи на Фердинанд да обяви независимостта. Събитията обаче са твърде напреднали – правителството е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата Св. 40 мъченици в старата българска столица Велико Търново. Това било символичен акт на продължение на Второто българско царство.

И така събитията следват своя план. На 20 септември Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина. Два дни по-късно, на 22-ри, княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта. В църквата Св. 40 мъченици се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. Манифестът е прочетен отново пред хилядно множество на историческия хълм Царевец от министър-председателят Малинов.

След провъзгласяване на независимостта допреди това васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest