sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мистериозна икона изцерява болните

Мистериозна икона изцерява болните

Икона

Откритата миналата година в Лопушанкия манастир мистериозна икона на Богородица с Младенеца може да изцерява болните. За това разказват местните хора, живеещи в близкото до светата обител село Георги Дамяново, Северозападна България.

Светинята бе намерена съвсем случайно от монаси, служещи в манастира. Иконата бе поставена на централно място в параклиса Свети Йоан Предтеча. Днес хората вярват, че иконата лекува бездетни жени и болни миряни.

Те разказват, че веднага след като светинята е поставена пред погледа на хората, са започнали да се случват всевъзможни чудеса. Неизлечимо болни бивали мистериозно изцерявани, а вече има и няколко потвърдени случая на жени, забременели след дълги години безплодие.

След откриването си по нареждане на видинския митрополит Дометиан иконата прави няколко посещения в градове от Северозапада - Видин, Монтана, Вършец. Почти след всяко посещение местните хора разказват за случващите се чудеса след поклонението пред светинята.

Иконата бе открита след пророчески сън на жена, живееща в София и нямаща нищо общо с Видинския край. Тя обяснила на тогавашния игумен на обителта, че сънувала лика на Богородица, зазидан в една от манастирските стени. В съня ѝ се явила Дева Мария, която поискала да помогне ликът ѝ да бъде изваден наяве и да започне да помага на миряните.

Въпреки че никога дотогава жената не била ходила в Лопушанския манастир, тя описала на игумена съвсем точно разположението на стаята, в чиято стена била зазидана иконата. Игуменът се вслушал в думите на жената и така иконата на Света Богородица с Младенеца била открита.

Днес манастирът ежедневно е посещаван от стотици вярващи. Извиват се дълги опашки от желаещи да докоснат чудотворната икона и да видят дупката, където е била зазидана. Проучване е установило, че иконата е престояла близо 170 години в каменното си скривалище.

Според местните мистерията около лечебната сила на иконата се крие в сребърния ѝ обков. Вярва се, че колкото по-стар е той, толкова повече болести може да изцери.

Анализът е показал, че обвивката на иконата е на 340 години, което според вярващите означава, че може да изцери 340 вида болести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest