sanovnik.bg»Статии»Сънища»Доказано: Добрият сън ни прави по-щастливи

Доказано: Добрият сън ни прави по-щастливи

Здрав сън

Качественият сън вечер е една от причините човек да се чувства по-щастлив на следващия ден, доказаха учени. Изследването е на Gallup and Healthways и е публикувано в Хъфингтън поуст.

За своето проучване учените са използвали 7000 души. Участниците са помолени да оценят живота си – средната оценка за качество на живот, която си дават спящите по осем часа на нощ, е 65.7 от възможна максимална 100. Онези участници, които спят по-малко – по седем часа, оценяват благополучието си на 64.2.

Американците, спящи шест часа, определят качеството си на живот на по-ниска стойност – 59.4. Учените са изчислявали резултатите на изследването – правили са анализи на отговорите на всички участници. Доброволците са били разпитвани за това какви са целите им в живота, какви социални взаимоотношения имат, каква е финансовата им стабилност и в какво физическо здраве се намират.

Резултатите недвусмислено показват, че участниците, които си поспиват повече, се чувстват значително по-удовлетворени от живота си, обясняват специалистите.

Все пак, това изследване не е достатъчно, за да се каже със сигурност, че осем часовият сън носи щастие – от Gallup and Healthways обясняват, че проучването не е било проведено за дълъг период от време. Учените обясняват, че са необходими допълнителни анализи в тази посока.

Спане

Заможните хора спят по-добре от бедните, показва друго проучване, което е цитирано от вестник Дейли мирър. Изследването е направено от учени от Колумбийския университет. Доброволците, които са проучвани, са били 270 хиляди души – всички те са били студенти в частни или държавни американски учебни заведения.

Получените данни показали, че хората, които имат малки доходи, не спят спокойно, за разлика от онези, които нямат финансови притеснения.

Най-добър сън имали хората, които са от по-богати социални слоеве, както и белите мъже. Хората от етническите малцинства не успявали да спят добре, въпреки че голяма част от тях смятали, че почивката им е напълно достатъчна, твърдят учените след проведените анализи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest