Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Възход и падение на император Нерон

Възход и падение на император Нерон

Нерон

Император Нерон е владетелят на Римската империя, известен с това, че през управлението му Рим, най-големият и проспериращ град в света по онова време, изгаря до основи. Неговото управление се характеризира с убийства сред аристокрацията, вътрешни борби и екстравагантност, успяла да скандализира дори и разгулното римско общество.

Нерон се ражда под името Луций Домиций Ахенобарб. Управлява 14 години между 54 и 68 година след новата ера. Роден е в Анциум, град в Италия. На 19 години той се оженва за доведената си сестра Клавдия Октавия. След редица дворцови интриги Нерон става най-младият император, заемал престола на Римската империя до тогава.

Още в началото на управлението си дава повече власт на Сената, докато той отдава живота си на забавления. Заобикаля се с богати римски велможи на неговата възраст. Като основните им забавления в първите години на управлението на младия император са обикалянето на римските улици и побои и изнасилвания над мирните граждани.

Във вътрешната си политика Нерон под влиянието на Сената налага допълнителни данъци на населението, което води до няколко бунта на простолюдието и робите, които са брутално смазани от римските легиони.

Във външната политика Нерон предпочита мира и се ограничава да задържи по-рано завоюваните граници. Неговото царуване включва Римо-партската война (58-63 г.), въстанието на кралица Боудика в Британия от 60-61 г. и началото на първата Римо-еврейска война (66-70), въстанието на зилотите.

римска империя

През негово управление окончателно е покорена Мизия, включваща голяма част от днешните българки земи. Неговите строители прокарват римските пътища в Тракия.

Въпреки временните му успехи на вътрешната и външната политически сцена през втората половина на управлението си Нерон се отдава изцяло на ексцентричната си натура. След като първородната му дъщеря умира на едва четиригодишна възраст, той издига храмове в цялата империя.

Нерон е известен с многобройните любовни афери с представители на женския и мъжкия пол. Разгулният му живот кара простолюдието да му се подиграва.

През 64 година в Рим се разразява голяма чумна епидемия. Точно в тази година великият град изгаря почти до основи. Видният историк Тацит пише в хрониките си, че в Рим преди пожара се разхождали роби с факли, които разказвали, че правят това по заповед на императора.

Точно след двете трагедии Нерон започва и масови гонения срещу християните по цялата територия на империята. Малко преди смъртта си императорът започва възстановяването на Рим и няколко грандомански проекта, които почти разоряват огромната държава. Това води до редица бунтове по цялата ѝ територия.

Нерон е убит през 68 година. Недалновидната му политика и скандалният му начин на живот му спечелват много врагове. Управителите на Испания и Галия вдигат огромно въстание срещу него.

Те печелят поддръжници в почти цялата империя. Уплашен от популярността им, Сенатът осъжда тайно Нерон на смърт. Предаден и изоставен от верните му лакеи, Нерон се самоубива, когато стражите идват в двореца му, за да го арестуват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest