Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Артефакти и Ръкописи»Маска на мумия крие евангелски ръкопис

Маска на мумия крие евангелски ръкопис

Египетска маска

Едно от най-древните християнски евангелия – това на Марк, беше открито в началото на тази година. Сайтът Livescience съобщи, че древният ръкопис, написан на папирус, е бил открит в маска на египетска мумия.

Учените са установили при първоначалния си анализ, че религиозният документ е написан през 1 век след Христа. Ако въглеродният анализ потвърди техните подозрения, Евангелието на Марк ще стане най-старият евангелски текст, намиран досега.

Евангелието е открито съвсем случайно. То е било използвано за направата на погребална египетска маска. Известно е, че само владетелите на Египетфараоните, са изпращани в отвъдното със златни маски.

Погребалните одежди на обикновените граждани били по-опростени. Техните маски били изработвани от напластени листове папируси, слепени с лепило от смола. Точно за тази цел било използвано и Евангелието на Марк.

Значимото от религиозна и историческа гледна точка откритие е станало възможно благодарение на модерните технологии. Музейните работници в по-развитите музеи от няколко години ползват специална техника за разлепване на папирусни маски.

В момента цял екип от 36 учени към университета Акадия Дивинити Колидж, Нова Скотия, Канада се е посветил на изучаването на древни папируси, намерени в погребалните египетски маски. Ръководител на екипа е Крейг Еванс, професор по Новозаветни изследвания.

папирус

Именно негова е и заслугата за откриването на Евангелието. За съжаление религиозните откровения няма да станат известни на широката публика, тъй като учените са подписали споразумение за поверителност и не могат да разкриват подробности преди официалното публикуване на текста, което се очаква по-късно тази година. Това изискване е наложено от собствениците на маските – университети, музеи и др., които запазват правата върху разкритите текстове.

В момента експертите по новозаветни изследвания са се устремили към задачата да установят колко дълго са били употребявани древните папируси, преди да бъдат дадени за изработването на погребални маски. Според тях има основания да се твърди, че в повечето случаи оригиналите и техните най-ранни копия са били в обръщение поне 100 години, а понякога дори и 200.

На многобройните критики, че с техниката за разлепване на папирусни маски унищожават експонати с историческа стойност, Еванс отговаря, че само с разлепването на една маска историческата наука се сдобива със стотици папируси, съдържащи ценна информация на гръцки, египетски, староеврейски и дори персийски и даващи много повече познания за живота и бита на древните живели в късната Античност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
24.02.2015 09:46
Абсолютна ЛЪЖА на американските учени. По времето когато са строени пирамидите християнството е съществувало с името на друг месия МИТРА пак са го били разпънали на кръст само че той не бил евреин. И исляма преди новата ера е бил сходен на сегашния с много различни имена. И дврте религии съществуват за да са магнит за специален вид човеци (Глупаци)...Истината е в Будизма
0
5