sanovnik.bg»Статии»Притчи»Приказки»Приказка за душата и морето

Приказка за душата и морето

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k464
Море

Извършваме какво ли не, за да открием някого, пред когото да сме себе се. Такъв, пред който можем да се покажем без капка притеснение. Аз и душата ми стигнахме до великото море с идеята се изкъпем в него. Когато го приближихме, се огледахме за усамотено местенце. Докато го търсехме, видяхме мъж, седящ на една сива скала. Той имаше торба със сол и разпръскваше веществото във водата.

В този миг душата ми каза:

-Да изчезваме, този човек е песимист. Не можем да се изкъпем тук.

Продължихме пътя си и видяхме човек, който седеше на бяла скала. В ръката му имаше сaндъче, облицовано със скъпоценности. От кутията, мъжът вадеше захар и я разпръскваше във водата.

Тогава душата ми рече:

-Този тук е оптимист. Но и той не бива да съзира голата ни плът. Нека продължим!

Пак се понесохме по брега. Този път наближихме мъж, който събираше умрели риби и гивръщаш е в морето. Душата ми отново се възпротиви:

-Не, и тук не можем да се потопим във водата. Този е добротворец.

Приказка за душата и морето

Продължихме, докато стигнем до мъж, който очертаваше сянката си по пясъка. Водата постоянно заличаваше очертанията му, но това не го обезкуражаваше ни най-малко и той продължаваше да го прави. Тогава сянката ми пак се разколеба:

-Този е мистикът, нека по-бързо се махаме.

Ненадейно стигнахме до човек, който събираше с ръката си пяна от морето и слагаше в съд. Тогава душата ми го определи като идеалист и предложи да не оставаме и тук.

Наложи се пак да тръгнем, но ето че чухме глас, който казваше, че морето е тук. Странното обаче беше, че той бе загърбил могъщия воден басейн и успяваше да го открие само в една раковина. При вида му душата ми каза:

-Нека го избегнем. Това е реалистът, който загърбва, всичко, което не осъзнава и се захваща само за някаква подробност.

Закрачихме пак и се озовахме през мъж, заровил главата си в пясъка. Тогава предложих на душата си да се изкъпем тук, защото той няма как да ни види. Но тя отново се възпротиви, защото той е пуританин. Тя допълни още, че въпросният мъж е най-гибелният от всички други. Внезапно настроението на душата ми се помрачи и тя рече:

-Нека си тръгваме! Очевидно няма скришно кътче, където да се изкъпем.

Автор: Халил Джубран

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
25.02.2015 23:29
Извода какъв е,че страховете ни спъват по пътя към щастието.
2
0