Откриха непознат вид праисторически човек
New Species of Prehistoric Man Discovered
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Праисторически хора и животни»Откриха непознат вид праисторически човек

Откриха непознат вид праисторически човек

MarianeMariane
Джедай
329112265
Праисторически човек

Преди дни учени сензационно обявиха, че са открили нов вид праисторически човек. Той е живял на територията на Източна Азия преди 490 000-10 000 години. Това, което е останало от древния представител на човешката раса, е само част от челюстта и четири зъба.

Откритието на интернационалната група изследователи от различни японски, тайвански и австралийски университети е кръстено Пенху, на името на остров Пенху, край който е бил уловен в рибарска мрежа.

Първоначално 10-сантиметровата кост не събудила интереса на антрополозите, които предположили, че принадлежи към един от другите три видове праисторически обитатели на тези региони – пекински човек, явански човек или човека от Флорес.

По-внимателен преглед обаче подсказал на експертите, че парчето кост няма аналог. Особености в строежа на самата кост, както и на зъбите, прикрепени към нея, подсказали на учените, че става дума за нов вид човек, непознат на науката до този момент или изключително рядка подгрупа на Хомо еректус.

Опитите да се направи радиовъглеродно датиране и да се определи с точност възрастта на останките ударили на камък. Учените все пак успели да направят сравнителен анализ на флуора и натрия в други животински кости, открити в същия район. Така те достигнали до извода, че костта е на възраст между 130 и 190 хиляди години.

Кости

Пенху обитавал територията на днешен Тайван. Той притежавал типичната за по-древните представители на рода Хомо голяма челюст. Костта не позволява да се определи пола или възрастта на притежателя ѝ.

Специалисти от Университета в Токио предполагат, че Пенху е принадлежал към най-късната популация хора в Азия или е пристигнал от Африка в един по-късен период от човешкото развитие.

Съвременните хора не са преки наследници на новооткрития вид първобитен човек, както и на яванската и пекинската му разновидност.

Учените смятат че в праисторически времена този регион на Азия е бил гъсто населен с различните подвидове, което е било причина за жестоката конкуренция между тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest