Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»WWF: Българските гори ще изчезнат

WWF: Българските гори ще изчезнат

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k247
WWF: Българските гори ще изчезнат

Ако не сте оценили достатъчно родния климат и природното ни разнообразие, сега е моментът да му се порадвате за последно, защото до няколко десетилетия температурите ще се повишат с около шест градуса.

Драстичната промяна в климата ще се отрази неминуемо на българските гори, които ще изчезнат, а това пък ще доведе до промени и в биоразнообразието ни. Вече за никого не е тайна, че метеорологични явления като проливни дъждове и ураганен вятър се наблюдават все по-често в България.

Всички тези зачестили явление у нас са вследствие на промени в климата в глобален мащаб. Заради географското положение на страната ни, обилните валежи, които за пръв път наблюдаваме тази година, ще станат нещо съвсем обичайно за нас.

WWF: Българските гори ще изчезнат

Експертът по промените в климата към Световния фонд за дива природа (WWF) Георги Стефанов разказа какви промени се предвижда да настъпят с климата в България. По думите на Стефанов температурите ще се повишат с 4 до 6 градуса само след няколко десетилетия, което означава, че климатът у нас ще е почти същия като в Южна Гърция.

Ще наблюдаваме климат, при който няма гори, няма и дъждове. Земите няма да могат да се обработват, ще изчезне и биоразнообразието. Зимата повече няма да е такава, каквато я знаем и е възможно да изчезне напълно. Ще изчезнат българските гори и българската плодородност. Това е много важен риск, който се отчита в малка степен, каза Георги Стефанов.

Според експертът хората могат да въздействат на промените в климата.

Човекът и човечеството трябва да осъзнаят, че ние хората сме неразделна част от планетата Земя и това е една обща система. Ето защо при проблемите и решенията е нужно да се подхожда комплексно, допълни Стефанов.

Каквито и мерки да предприеме страната ни, за да бъде намалено вредното въздействие върху природата, те няма да са достатъчно ефикасни, тъй като са нужни действия в глобален мащаб. Това обаче, което можем да направим, е поне да не изсичаме горите, които играят ролята на „попивателна гъба“ и предпазват от силни наводнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest