sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес почитаме Света мъченица Евдокия

Днес почитаме Света мъченица Евдокия

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k1k
Света Евдокия
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На днешния 1 март православната църква почита паметта на Света мъченица Евдокия. На първи март освен Мартин и Марта имен ден празнуват и всички, които носят имената Евдокий или Евдокия.

Света мъченица Евдокия е живяла в сирийския град Илиопол. Евдокия е била известна с голямото си богатство и греховния си начин на живот. За да изкупи греховните си дела, светицата вкаменила душата и сърцето си.

Една вечер монах на име Герман, който се връщал от поклонение, останал да пренощува в дома на непознат християнин. Докато се молил, при монаха дошла непозната жена, която се представила като Евдокия.

Тя изповядала пред Герман греховете си и поискала покаяние, след като чула искрените му проповеди, които я трогнали. Впечатлен от желанието ѝ за милост, монахът казал на Евдокия, че трябва да се покръсти в Христовата вяра.

Грешницата прекарала седем дни в усамотение, пост и молитва, като на седмия ден Герман посетил своята послушница.

Пред него стояла една млада жена с бледо лице, сияещо от небесна радост. Изпълнена с надежда и безпределна обич към Бог, Евдокия била готова да започне нов живот.

Светицата раздала цялото си богатство на бедните християни, след което станала монахиня на един манастир, а по-късно и негова игуменка. Миналото на Евдокия обаче не се забравило и не след дълго жителите на Илиопол започнали да я търсят.

Когато я открили в манастира, Евдокия била изправена на съд, въпреки че се опитвала на убеди управниците на града в истинността на Христовата вяра. За тази дързост управителят на града подложил светицата на страшни мъчения.

Преподобната Евдокия била посечена с меч на 1 март 126 година, заради което паметта ѝ се почита именно на този ден.

На 1 март според древноримската традиция започва новата година. В римската традиция митичният произход на античната система за разделение на времето се дължи на първия от царете, основатели на Рим - Ромул.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest