sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес отбелязваме Сретение Господне

Днес отбелязваме Сретение Господне

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k982
Днес отбелязваме Сретение Господне
Луксозна кутия за бижута и часовници-19%
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
44.00 лв.
Виж ››

На 2 февруари Българската православна църква отбелязва един от 12-те най-важни християнски празника - Сретение Господне. Това е един от 4-те празника, посветени на Божията майка.

Сретение Господне или наричан още Вълча Богородица, се празнува още от ранните векове на християнството при управлението на византийския император Юстиниан Велики.

На този ден според Евангелието на Лука младенецът Исус Христос е посрещнат от праведника Симеон в Божия храм.

Мойсеевият закон е гласял, че всяко първородно мъжко дете трябва да бъде посветено на Бога след навършване на 40 дни от своето рождение.

Според този закон, след като е донесено в Божия храм, новороденото трябва да бъде откупено от родителите си, като майка му трябвало да принесе в жертва едно агне.

Дева Мария се подчинила на този закон и 40 дни след раждането на Исус тя го завела в Йерусалимския храм. По това време в Йерусалим живеел благочестивият старец Симеон.

Сретение Господне

Когато Света Богородица донесла своя младенец в храма, праведният Симеон го прегърнал и в пророческо вдъхновение извикал "Сега отпускаш твоя раб, владико! ", след което прочел молитва, която и до днес се чете във всички християнски храмове.

Когато държал младенеца на ръце, Симеон се обърнал към неговата майка – Мария, и казал „Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, и на самата тебе меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца".

Според християнските традиции на този ден майките трябва да занесат новородените си деца в Божия храм, за да им се прочете молитва.

През този ден не се работи и се спазва строго полово въздържание, за да са живи и здрави всички членове от семейството. Този своеобразен пост трябва да се спазва, за да се омилостивят силите на злото.

Жените не пипат остри предмети на Сретение Господне, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Вижте още за Петльовден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest