sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Древноегипетските изобретения

Древноегипетските изобретения

AdminAdmin
Дарт Вейдър
658392
Древноегипетските изобретения

Египетската цивилизация е родена на бреговете на река Нил през 3150 пр.Хр., когато долен и горен Египет се обединяват под управлението на първия фараон. През следващите три милениума цивилизацията просперира докато през 31пр.Хр. не е завладяна от мощната римска империя. Египтяните били интелигентни хора, направили изобретения в почти всеки кът на живота, което ги е направило най-дълго просъществувалата цивилизация.

Древноегипетски изобретения

Макар обикновено да асоциираме египетската цивилизация с мумиите и пирамидите, тя всъщност е създала безброй изобретения, направили я една от най-великите цивилизации, съществували някога. Някои от тези изобретения са:

Древноегипетските изобретения

Папирусите: Дължим откриването на хартията на египетските папируси, наречени египетска хартия. Те са я правили от растението Cyperus papyrus, растящо по бреговете на Нил. Още през 3000 пр. Хр. египтяните са разработили техника на използване на папируса за създаване на хартия, черги, кошници, въжета и сандали. Сърцевината на растенията се извличала и нарязвала на ивици, които се поставяли една върху друга кръстосани и били оставяни под някаква тежест за няколко дни, докато се приляпят. Качеството на папирусната хартия е доказано, тъй като тя е незасегната около 5000 години след като е било писано на нея.

Черното мастило: От многото подаръци, дадени ни от Древен Египет, е и черното мастило. За да го направят те са смесвали сажда с клей и пчелен восък, а за да го направят в различен цвят са замествали саждите с друг органичен материал. За да постигнат червен цвят например са използвали охра вместо сажди. Колко добро е мастилото им си личи по факта, че макар и на векове ръкописите са все още ясни и четливи.

Тегленото от вол рало: Това изобретение не само е революционирало начина на обработка на земята за египетския народ, но негова модифицирана версия се използва и до днес от фермери в по-изостаналите държави, които не могат да си позволят машини за оране на полетата. Използвайки силата на вола да тегли ралото, почвата много по-бързо и лесно се е разкопавала, вместо това да се прави на ръце чрез човешка сила.

Часовниците: Египтяните са научили света да разпознава часа, изобретявайки часовника. Те са създали два часовника- слънчев и воден. Слънчевият часовник бил обелиск, чиято сянка се местела през деня и помагала да се направи разграничаването на предиобяда и следобяда. Египтяните разпознавали и най-късият, и най-дългият ден в годината, сравнявайки кога сянката е най-къса и най-дълга. Някъде около 1417-1379 пр.Хр., по време на управлението на Аменотеп ІІІ, те изобретили и водния часовник, който им позволявал да познават часа и по тъмно време. Той представлявал каменен съд с наклонени страни и малка дупка на дъното, през която водата можела да тече през определен интервал. Промяната на нивата на водата, които се следели по маркировки, направени на вътрешните стени, показвали изминаването на всеки час.

Слънчевият календар: Древните цивилизации маркирали времето, използвайки лунните календари. Египтяните са първите, създали соларен календар, състоящ се от 12 месеца, всеки с по 30 дни и 5 допълнителни дена в края на годината. През 238 пр.Хр те правят и първият прескачащ годините календар и добавят допълнителен ден веднъж на всеки четири години.

Древноегипетските изобретения

Пирамидите: Думата пирамиди е станала синоним на гробниците на египетските фараони. От структурите в древен Египет до Лувъра в Париж, пирамидите са използвани от човека за построяване на храмове, гробници и музеи. Светът е получил първата си пирамида под формата на Стъпаловидната пирамида на Сахара, която е построена през 2750 пр.Хр. за цар Джосер. Преди това царете били погребвани в храмове с правоъгълни тухли от кал, които се наричали мастаба. Архитектът на Джосер, Имотеп, решил да постави няколко мастаби в нарастващ ред една върху друга и така направил първата в света пирамида.

Докато археолозите и историците се ровят по-надълбоко в разбиране на древните цивилизации, древен Египет смайва света със своята находчивост. Заедно с постиженията, които са направили в областта на науката и архитектурата, египтяните биха могли да бъдат наречени предшественици на съществуващите днес технологии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
abyys
abyys
06.09.2013 01:43
За Конфуций - да почете ;)

0
0
Аспарух
Аспарух
15.03.2013 17:47
Това, което си написал конфуций изобщо не е вярно. Знаеш ли от кога съществуват прабългарите? Ние сме едни от най-древните народи! Не пиши глупости като не си чел достатъчно.
3
0
Конфуций
Конфуций
11.01.2013 10:46
Наистина трябва мноого, мнооого да се извиниш за тая глупост която си написала. Когато древните египтяни са използвали слънчевият календар, прабългарите още не са съществували дори и като зародиши.
0
1
Деси
Деси
06.10.2012 10:36
Много се извинявам, но египтяните съвсем не са първите, изобретили слънчевия календар! Слънчевият календар е с източен произход и едни от първите, които го ползват, са прабългарите! Доказано е, че египтяните вземат назаем една по-късна версия на календара посредством анализ на думите от зодиака на календара. Египтяните променят имената на част от животните в източния календар и слагат на тяхно място животни, които има в Египет, като махат животните, които са били непознати за египтяните ;) За справка прочетете книгата на П. Добрев "Златният фонд на българската древност" - главите, посветени на старобългарския календар. Нещата за обяснени чудесно и много разбираемо. Египтяните имат много достижения, но нека не ги кичим с такива, за които нямат заслуги :)
1
0