sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Изгубените древни градове

Изгубените древни градове

MarianeMariane
Джедай
329112178
Древни градове

Мнозина от нас са гледали запленени филмите от поредицата Индиана Джоунс и са искали да изживеят неповторимата тръпка на откритието. Каквото и да си говорим, преди появата на класическата поредица на Джордж Лукас, археологията не беше особено привлекателна – еднообразно копаене сред прахта и мръсотията в търсене на нещо си.

Харисън Форд успя да преобърне имиджа й и сега археологията е секси. Археолозите също – поне тези, които приличат на г-н Форд (бел.ред. - да прощава проф. Николай Овчаров). За всички, които още пазят образа на д-р Джоунс и жаждата за разкриване на погребаните тайни от миналото е следващото пътешествие до някои от най-интересните изчезнали места на света.

Троя

За Омир, хубавата Елена и Троя

Красотата на една жена и любовта на един мъж са довели до една от най-продължителните войни в древността. Според Омир повече от десет години е продължила троянската война между град Троя и ахейската войска, предвождана от рогоносеца Менелай.

Дълги години историци и археолози отдаваха съществуването на митичния град на слънцето за поредната художествена измислица на Омир. Край на спекулациите сложи немският учен Хайнрих Шлиман, който ще остане в световната история като откривателя на Троя. Анализ на откритите артефакти доказва, че това безспорно е описания в Илиада древен град Троя. Открит остава въпросът колко истина има в описаната от друг грък Атлантида.

Атлантида

Изчезналата Атландита

Според Платон древната Атлантида е изчезнала поне 9 хилядолетия преди неговото време. Древногръцкият философ едва ли е предполагал, че краткото описание, което той дава на изчезналата просперираща цивилизация на атлантидите ще бъде такъв обект на научен и частен интерес. По последни статистически данни повече от 100 000 страници сериозна научна литература е посветена на изчезналата митична държава.

Въпреки периодичните съобщения за откриването на древната изчезнала островна държава, все още точното местонахождение на Атлантида (ако приемем, че наистина е съществувала) остава скрито за нас. Скрити остават и причините за изчезването й от лицето на земята буквално „за една нощ“.

Картаген

Днес Картаген е едно от най-луксозните предградия на тунизийската столица – град Тунис. Само малко на брой запазени древни останки показват, че тук е съществувал най-проспериращият древен финикийски град. Перлата в короната на древната финикийска империя е разполагала с най-голямото и проспериращо пристанище в средиземноморието и е била единственият достоен противник на Древната Римска империя в този район на света.

Изчезнали градове

„Впрочем, мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен“ – по този начин е завършвал всичките си изказвания римският политик Марк Порций Катон Стари. Решени завинаги да господстват еднолично над търговията в региона Рим обявява война на Картаген през 149 г. пр.н.е.

През 146 г пр.н.е войските на римската армия начело с Публий Корнелий Сципион Емилиан дебаркират на тунизийския бряг и обсаждат Картаген. Градът капитулира пред римските окупатори и никога не възстановява предишния си блясък е величие.

Митичния Ел Дорадо

Една легенда за град, скрит в джунглата, се предава от човек на човек сред испанските конквистадори в началото на 16 век. Много от алчните завоеватели на Новия свят са били дълбоко убедени в съществуването на скрития град на Инките – Ел Дорадо (исп. Позлатения). Авантюристите са смятали, че там – сред злато и скъпоценни камъни е положено тялото на велик индиански вожд, а самите му тленни останки са покрити от край до край със златен прах.

Мнозина са тръгнали да търсят митичния град Ел Дорадо, дълбоко скрит в джунглата на Южна Америка. Малцина са се върнали живи. Никой не го е открил.

Помпей

Вкамененият град Помпей

Чудовищен катаклизъм погребва буквално за един миг един от най-процъфтяващите градове в Италия. Нищо не предвещана трагедията, която ще сполети жителите на древния град Помпей, през 79 г. сл. Хр. Неочаквано за всички и почти без предупреждение вулканът Везувий изригва, като погребва под лава и вулканична пепел 2000 човешки същества и цял един град.

Почти 17 века жителите на Помпей стоят погребани под тонове вулканична пепел и лава, докато не са открити отново за света през 1748 г. Въпреки че телата на нещастните жители на града отдавна са се разпаднали и превърнали в прах, състоянието на града е почти перфектно.

Днес Помпей е най-добре съхраненият античен град и е включен в програмата за опазване на световното културна наследство на Юнеско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
45
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Strannik.bg
Strannik.bg
07.11.2013 06:31
И в България има доста изгубени и чаровни селища, макар и не от такъв мащаб и помпозност. Например селата Горно и Долно Дупини:
Усещането човек да попадне на тези места, където времето е спряло, е невероятно
2
0
Ирена
Ирена
02.08.2013 10:53
Грешката е поправена, а виновникът е смъмрен ;)))
1
0
ngs
ngs
01.08.2013 10:25
Откривателят на Троя не е "Робърт", а Хайнрих Шлиман!
1
0