sanovnik.bg»Статии»Мистерии»История на розата

История на розата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k475
Букет рози
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Във Витлеем млада жена била несправедливо обвинена в престъпление и осъдена на смърт, чрез изгаряне на клада. Когато запалили огъня, дървената клада се превърнала в рози, които я спасили от смъртта.

Друга легенда твърди, че гръцкият бог на мълчанието заловил богинята на любовта Венера, в сладострастна среща. В този момент се появил Купидон, синът на Венера. Той дал на бога на мълчанието роза - подкуп за неговото мълчание.

Червена роза

Оттогава бога на мълчанието се изобразявал като полугол млад мъж, който държи пръст пред устните си и бяла роза в другата ръка. През цялата история бялата роза символизирала потайност и мълчание.

Латинският израз sub rosa - "под розата", се открива най-рано в документ от 479 г. пр. Хр. Изразът означавал "заклет си да пазиш тайната". Бялата роза била издълбавана на прага или над портите на банкетните зали.

Бяла роза

Тя напомняла на гостите, че всичко, чуто вътре, трябва да бъде пазено в тайна. Същата емблема била поставяна над изповедалните, а в близост до тях били слагани и букети от бели рози.

След Войната на розите в Англия, Хенри VII обединява бялата роза на Йорк с червената на Ланкастър. От тогава, това става официалният символ на обединеното кралство.

Видове рози

Разцъфнала роза извън сезона, се смята за предзнаменование за смърт. Римляните имали практика да посипват гробовете с листенца от рози.

Всеки вид роза има собствено значение. Древното им значение било радост, а днес то е заменено с любов.

Има много легенди, свързани с розата. Веднъж Купидон бил ужилен от пчела, докато се възхищавал на красотата и изяществото на една роза. Богът страшно се разгневил, извадил лъка си и прострелял храста.

Розовият храст започнал да кърви. Тогава цветовете станали червени и се появили бодлите. Друга легенда пък твърди, че уж на шега Купидон залял един розов храст с вино. От червената течност розовите рози станали червени.

Червената роза е запазен символ на любовта. Бялата - потайност и доверие. Жълтата роза може да означава и омраза, и приятелство, в зависимост от контекста. Розовата пък е символ на пълно щастие и удоволствие, като често се свързва с младостта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest