sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Август, първият император

Август, първият император

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Август Октавиан
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Препоръчано за теб:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Август Октавиан е римски император, който е роден през 63 преди новата ера и е починал през 14 година преди новата ера. Август е почетно име, което е присвоено от императора благодарение на Сената през 27 година преди новата ера.

Преди това Август е известен като Гай Юлий Цезар в съответствие с името на втория си баща. През периода от 44 до 27 година преди новата ера в историческата наука е прието да се нарича Октавиан, макар той никога да не е използвал това име.

Името Август след него са носели всички императори на Рим. Октавиан е роден в Рим в богато семейство. Баща му Гай Октавий е първият член в рода, който успява да стане сенатор. Майката на Октавиан – Атия, била племенница на великия Юлий Цезар.

Младият Октавиан станал любимец на императора и тъй като той нямал законен син, в завещанието си обявил Октавиан за свой доведен син и наследник на три четвърти от имуществото му.

Когато през 44 година бил убит Цезар, Октавиан се образовал в Аполония. Той заминал за Италия, и след като разбрал, че е наследник на престола, решил да се бори за него.

Позициите му били слаби, тъй като бил скромен 18-годишен младеж, на когото отказал Марк Антоний, който заграбил парите и архива на Цезар след смъртта му.

Тогава Октавиан си присвоил името Цезар, раздал на хора от народа пари, които споменал в завещанието си Цезар. Октавиан платил от собствения си джоб, а след това финансирал и игри в чест на победите на Цезар.

Римският колизеум

Октавиан се показал като стратег – когато започнала враждата между Сената и Марк Антоний, Октавиан нелегално събрал армия от три хиляди ветерани, верни на предишния император. След като обявил война на Антоний, Сенатът автоматично приел позицията на Октавиан и го обявил за император.

След преговори Октавиан сключил триумвират с Антоний и Лепид. За да си осигурят повече средства, те обявили извън закона триста сенатори и две хиляди души от армията, като взели цялото им имущество.

След няколко години съвместни действия Август се обявил против Антоний, който бил в съюз с Клеопатра. През 31 година била обявена война на Клеопатра и през септември обединените армии на Антоний и Клеопатра били разбити. На 1 август 30 година Август влязъл в Александрия, и Антоний и Клеопатра се самоубили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Винсент Атанасов
Първо! Гай Юлий Цезар не е бил император НИКОГА, а само пожизнен диктатор. Постът диктатор е над този на двамата консули, което му дава голяма власт. В Републиката властта на диктатор се е давала само за половин година, но Сула въвежда практиката диктаторът да се назначава за неопределен срок от време докато извърши нещо. Цезар пък е обявен за диктатор до живот.Постът съществува в Римската РЕПУБЛИКА, което значи, че НЕ Е НАСЛЕДСТВЕН.
Октавиан (тогава Гай Октавий) приема името Гай Юлий Цезар Октавиан. Той знае, че след бруталното убийство на вуйчо му Цезар от Сената той трябва да се сдобие с власт или ще бъде унищожен.
Първо краде от Марк Антоний позицията на консул, после се съюзява с него и с Лепид и те взимат властта, но когато открива, че Антоний е заплаха му обявява война. Побеждава го. И от тогава, от 31 пр. н. е. той фактически държи цялата власт. Това последното е вярно в текста.
През 27 официално му се дава титлата Август, името Октавиан изхвърча... Тоест той вече е император Цезар Август.
А сега специално да кажа на Негово олигофренство - идиотът, който е коментирал преди мен, че Понтифекст Максимус значи върховен жрец, духовен водач на Римската империя. Това, че Август е обожествен след смъртта си е друга тема...
А ти кретенче, ненагледно от коя празна тиква го изкара тоя Христос. Август е умрял през четиринайста година, когато Нашия мил Иисус още не е тръгнал да си набира последователи, а играл на сляпа баба! Съжалявам за начина на говорене...
Статията е грешна, не се споменават великите достижение на Август, а отгоре на всичко някакъв идиот ръси глупости! Това на нищо не прилича!

2
0
Novae
Novae
03.11.2012 04:40
Той е провъзгласен - Понтифекс Максимус- Върховен Бог.Физическият баща на Христос!!
0
3