sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митът за Троянската война

Митът за Троянската война

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
903186
Троянският кон от Троянската Война

В Мала Азия имало град на име Троя, чийто цар бил Приам, а царица била Хекуба. Една вечер тя сънувала, че ще роди син и когато иска да го прегърне той се превръща във факла и опожарява града. Разбирайки за съня, царя извиква оракул, който ги посъветвал да оставят детето в гората да умре, за да спасят града от гибел.

Скоро царицата ражда син и по препоръките го оставят в гората, за да го изядат дивите зверове. Една мечка намира детето и го отглежда със своите мечета в пещерата си, където детето израснало силно, но без да говори човешки език.

Един ден овчар намира детето и го взима, за да живее с него. Дали му името Парис и всички го обичали. Един ден пасейки овцете, на Парис се явяват три богини – Хера, Атина и Афродита. Хера му дала една ябълка и му обяснила, че той трябва да я даде на тази, която смята за най-красива. Преди да реши, всяка от тях се опитала да го подкупи, обещавайки му различни неща, ако избере нея. Ако избере Хера щял да бъде най-великият господар в света, Атина му обещала да стане най-силния военноначалник, а Афродита му обещала за жена най-красивата девойка в света. Той дал ябълката на Афродита, без да знае, че предрешава съдбата на Троя.

По-късно Парис отива в Троя, за да се включи в провежданите игри и състезания. Той победил всички, дори и първородния син на царя – Хектор. Когато се разбрало кой е Парис, царят го приел обратно в двореца си, пренебрегвайки предсказанието на оракула.

Афродита спазила обещанието си и се явила на Парис, за да му каже, че най-красивата в света е Елена на цар Менелай. Парис започва да строи кораб, с който да стигне до нея и въпреки молбите потегля на пътешествието си, за да намери хубавата Елена.

Нищо неподозиращия Менелай приел своя троянски гост. Когато Елена и Парис се видяли, любовта пламва. Тя тръгва с него и заедно потеглят към Троя. Войната започва. Менелай събира всички всички герои, които да се включат в битката. Ахил, който е най-известния герой също се включил. Той бил безсмъртен, неговата майка била богинятата на моретата и го потопила във водите на река Стикс, които го направили безсмъртен, но потапяйки го тя го държала за петата и тя останала незащитена.

Всички кораби се събрали в Авлида, а техен предводител станал цар Агамемнон. След десет години война, все още нямало победител. Създава се спор за военните трофеи между Агамемнон и Ахил, който бива спечелен от Агамемнон. Ахил се разочаровал и спира да влиза в битките. Когато обаче Хектор убива близкият приятел на Ахил, Патрокъл, безсмъртният воин отново започва да се бие на страната на своя цар.

В създалата се битка между Ахил и Хектор, озлобеният Ахил убива врага си и завързва тялото му, влачейки го на своята колесница.

Скоро след тази случка Ахил намира смъртта си, прободен в слабата пета. Тогава гърците влизат с измама в Троя, правейки прочутия троянски кон. Опожаряват Троя и триумфално се оттеглили. По пътя към дома обаче, водата погълнала корабите им и повечето от тях се издавили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
511
415
37
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Име
Име
16.10.2014 12:13
гг
4
6
Име
Име
22.01.2014 15:37
Историята е точна.Интересна е!!!Тези който мислят ,че гърците не участват ГРЕШАТ.
9
8
Име
Име
22.01.2014 15:31
историята е интересна. макар гърците да участват малко е интересно.
6
6
Подарк
Подарк
18.08.2013 09:08
За Троянската война пишете,а не знаете ли,че тя се води само между тракийски племена!?Никакви гърци не участват.Те само крадат историята на България и нищо друго!!!
9
8
Омир
Омир
05.05.2013 23:40
Мнооого зле. Преразказахте Илиада с 15 изречения. Можехте и само с 3-4, а най-добре с филма "Троя" на който само името и имената на героите отговарят на темата.
10
6
Георги
Георги
12.08.2012 18:27
Писание на ученик от началните класове! Поне да бе преразказъл(а) нещо от книгата "Древногръцки митове и легенди"щеше да бъде по - добре! Написаното не може да се нарече статия или каквото и да е друго.
9
5
Morski
Morski
05.03.2012 20:25
И това ако е статия ;-(
Как може подобно нещо да се публикува?
9
5
Емил
Емил
04.03.2012 04:45
Това е по-скоро раказ на петокласник отколкото статия.Пълна е с неточности и разказана неграмотно.Ужас!
9
5