Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-опасните вулкани

Най-опасните вулкани

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k884
Най-опасните вулкани

Има много хора, които харесват живота си до красива планина, въпреки че тя всъщност е вулкан, който всеки момент ще изригне и ще изпепели всичко наоколо.

Стотици хиляди хора живеят по този начин. Има вулкани, които се наричат Вулканите на Десетилетието и специалистите ги наблюдават с особено внимание.

Във всеки един момент някой от тях може да изригне и тъй като са близо до населени места, последствията ще са трагични.

Японският град Кагосима е гъсто населен град с над шестотин хиляди души население. Те живеят в сянката на великия вулкан Сакурадзима. От 1995 година насам той не спира да изригва.

Най-опасните вулкани

Вулканът изригва на малки порции, но всеки момент се очаква голямо изригване. Правителството е изградило убежища, които да приютят населението, ако вулканът изригне с пълна сила, така както се е случило през 1914 година.

Тогава потоците от лава не спирали да се стичат няколко месеца и били толкова големи, че довели до съединение на вулканичния остров с континента, като така се образувал полустров.

Над град Катания в Италия се извисява легендарният вулкан Етна на височина 3329 метра. Едно от най-силните му изригвания е било през 1669 година, когато потоците от лава достигнали до стените на Катания.

Тогава десет села до града били унищожени напълно. Населението от триста хиляди души, които живеят в града, е изложено на постоянен риск.

В националния парк Вирунга, който се намира на двадесет километра от град Гома в Демократична република Конго, се намира Нирагонго. Това е смъртоносен вулкан, който постоянно изригва.

През 1977 година изригването му накарало мощни потоци от лава да се стичат със скорост от сто километра в час. Това довело до гибелта на хиляди хора.

През 2002 година поток от лава с дълбочина два метра и широчина един километър нахлул в града. Тогава били евакуирани над четиристотин хиляди души, но около петдесет загинали от въглеродния двуокис.

Къщите били разрушени и над сто хиляди души останали без покрив. Хората се завърнали и построили домовете си, като били убедени, че втори път това няма да се случи.

Галерас е най-активният вулкан в Колумбия. Той се намира до град Пасто. Над четиристотин хиляди души, които живеят в Пасто, са в постоянна готовност за евакуация.

Вулканите не убиват само с лава и газ. През 1792 година един от склоновете на японския вулкан Ундзен рухнал и това създало мегацунами. То отнело живота на над петнадесет хиляди човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
trlalala
trlalala
01.09.2013 04:17
Ами Визуви който се намира в Неапол Италия,за него нищо не е писано,а трябва!Мисля че всички знаят за изригването му в далечното минало когато е изпепелил Помпей.Доста опасен вулкан е!
В една статия четах че при евентуално изригване ще изхвърли вулканичен прах чак в стратосверата!
2
1
........................
........................
03.03.2014 12:59
имаш предвит Везувий
2
1