sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Честваме Успение на Свети Иван Рилски

Честваме Успение на Свети Иван Рилски

Рилски манастир
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На днешния ден Българската православна църква чества Успение на Свети Иван Рилски. Светецът е покровител на миньорите. Ето защо те днес имат професионален празник.

Освен покровител на миньорите Иван Рилски Чудотворец е смятан и за покровител на българския народ. Той е патрон и основател на най-големия манастир у нас - Рилския манастир, където по традиция днес се отслужва литургия в негова памет.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места.

Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Преподобният Иван Рилски е живял по времето на управлението на княз Борис и цар Симеон. Тогава християнството се разпространява в пределите на България.

В края на живота си светецът се отдава на уединение и молитва.

След смъртта си през 946 година Свети Иван Рилски бил погребан в основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър (927-969) наредил мощите му да бъдат пренесени в град Средец (София).

Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран. Византийският историк Йоан Скилица свидетелствува, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През 1183 година по време на поредната унгарско-византийска война унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом).

Св. Иван Рилски

Според преданието местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, за което Свети Иван го наказал с онемяване.

След като се преклонил пред мощехранителницата и поискал прошка, говорът му се възвърнал. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците върнали мощите на светеца в Сердика.

Малко по-късно, след като цар Асен І освободил България от византийско робство, мощите били пренесени през 1194/5 г. в столицата Търново. Те оцелели по чудо след плячкосването на града при превземането му от турците през 1393 година.

С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес са предмет на преклонение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest