sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Произход на числото 13

Произход на числото 13

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Произход на числото 13

Загадъчното число тринадесет от векове смущава спокойствието на хората. В някои страни няма вагон номер тринадесет, нито тринадесети етаж.

В петък, тринадесети, по законите на щата Индиана собствениците на черни котки са задължени да им връзват камбанки на врата, ако ги пускат навън.

В Европа в началото на деветнадесети век числото тринадесет е било известно като дузината на пекаря. Това се е дължало на факта, че ако някой поръчвал дванадесет кифлички или хляба, пекарят добавял един брой за своя сметка.

На Изток числото тринадесет се смята за щастливо число, затова често сватбите се планират точно за тази дата. На Север, в суровия свят на скандинавските богове, е популярна богинята Фрея.

Произход на числото 13

Тя имала способността да прониква в други светове и владеела руните, преди да ги получи Один. Тази богиня била известна с това, че тринадесет е нейното число, а петък е нейният ден.

Смята се, че петък се управлява от планетата Венера. Затова този ден е благоприятен за всичко, свързано с любов и красота. В петък се отдайте приятни часове в компанията на приятелите и любимите си хора.

В началото на новата ера числото тринадесет е било смятано за свещено, тъй като е символизирало Исус Христос и дванадесетте апостоли – неговите ученици.

Суеверният страх от числото тринадесет започнал да се свързва с Тайнатата вечеря – последната вечера на Христос и учениците му. Затова се смята, че ако на масата седят тринадесет души, един от тях ще умре в рамките на една година.

Вярването, че петък, тринадесети, е ден с лош късмет, се корени в името на роман на борсовия играч Томас Лоусън, който се наричал „Петък, тринадесети”.

Всъщност, ако се погледне статистиката през последните десетина години, нещастните случаи с летален изход в петък, тринадесети, са не повече, отколкото в който и да е друг ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Бианка Месова
Бианка Месова
23.07.2015 11:41
Аз съмроденана петък 13
2
3
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2015 01:33
Тук не могат да споменат всички факти, но има много неща, които са се случили на петък 13-ти. Но според мен той е един обикновен ден. И в други дни са се случвали много нещастия и огромни бедствия. Според мен на изброените събития им придаваме такова значение не толкова заради самата случка, а защото е станало точно на този прословут петък 13-ти. За мен лично това и хубаво число и хубав ден - винаги ми носи късмет!
3
0
Joni
Joni
26.04.2013 12:50
Не се споменава и черния петък 13-ти - денят на срива на нюйоркската борса
2
0
Jeny
Jeny
25.10.2011 10:23
Нищо не се споменава за избиването на рицарите Тамплиери, което става на 13.10., ако не се лъжа за месеца.
2
0