sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха зони с живот в Млечния път

Откриха зони с живот в Млечния път

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Откриха зони с живот в Млечния път
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В галактиката ни може да има не повече от около петдесет милиарда планети и петстотин милиона от тези планети могат да са потенциално пригодени за живот.

Според специалисти планетите, които могат бъдат населявани от живи същества, са не повече от сто милиарда в цялата Вселена. Вероятността във Вселената да има разумен живот нараства два пъти спрямо този в нашата галактика.

Вече е съставена карта за зоните на живот в Млечния път, която представлява нещо като таблица, в която с различни цветове е отбелязано доколко един или друг космически обект е годен за обитаване.

Според съвременните представи главно условие за зараждането на живот е наличието на вода, при което в течно състояние – тя е универсален разтворител, необходим за обмяната на веществата.

Откриха зони с живот в Млечния път

Водата може да остава в течно състояние в много тесен температурен интервал, затова животът може да съществува в много близък диапазон на разстояние от звезда.

Върху възникването на живота могат да повлияят и други фактори, като например взрив на свръхнова наблизо може напълно да унищожи всичко живо.

Областта на галактиката, където условията са сравнително благоприятно за живот, представлява нещо като геврек около центъра на галактиката с диаметър около двадесет хиляди светлинни години.

Галактическата зона на живот може да бъде устроена значително по-сложно. Планетите се образуват с по-голяма вероятност около звезди с висок процент на тежки метали.

Тежките елементи са повече в онези райони на галактиката, където има много свръхнови. Същите тези свръхнови обаче при взрив буквално стерилизират околното пространство.

Има вероятност планети, подобни на Земята, да са на ръба, а също така под и над галактиката. Вече се знае, че в четирите милиарда планетни системи в галактиката съществуват или са съществували планети, годни за живот.

Но седемдесет и пет процента от тях са така разположени спрямо своята звезда, че когато там е светло, е ужасно горещо, а когато е тъмно, е много студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
56
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Анимус
Анимус
15.01.2014 15:00
Какъв е тоя сайт, само глупави теми публикуват тук и как може постоянно да им идват на ум, страшни модератори... започнах да се чудя дали не са с психически отклонения или с прекалено развит интелект не разбираем от обикновените хора
0
2
wahahahah
wahahahah
05.07.2013 12:14
"Вероятността във Вселената да има разумен живот нараства два пъти спрямо този в нашата галактика." - и какво излиза, че вселената е само 2 пъти по-голяма от Млечния Път. Айде поне по-достоверни ги докарвайте лъжите де.
0
2
kbhbh
kbhbh
08.11.2011 17:02
Много жалко за хората, които просто не се интересуват за тая планета, но според мен ние сами сме си виновни с начина, по който възпитахме следващото поколение, в което влизам и аз. Не създадохме никакви ценности, за което много жалко. Ани, 15 години.

3
0
джорди
джорди
29.10.2011 17:40
Много е жалко,че хората мислещти по този начин са много малко.Склонен съм да правя всичко за по-чиста планета...
4
0
оффф
оффф
29.10.2011 12:11
И сега какво ?
Не сме сами и не знам дали някой все още се съмнява в това!
Трябва да си пазим планетата и да не я съсипваме поне ние, защото ще ни изритат като бацили - каквито сме си.
0
0
janityy
janityy
27.10.2011 10:09
Браво.
1
0