sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Умните живеят по-дълго

Умните живеят по-дълго

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Умните живеят по-дълго
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

До неотдавна се смяташе, че върху продължителността на живота на човек влияят три фактора – наследственност, начин на живот и екология. Но се оказва, че влияние оказва и интелектът.

Смъртността на хората с високо ниво на образование е четири пъти по-ниска, отколкото на слабообразованите хора. На практика доживяват до преклонна възраст най-вече хората, които цял живот активно работят с мозъка си.

Още през деветнадесети век този феномен е бил открит от немския лекар Христоф Гуфеланд. Той смятал, че за доброто физическо състояние на човек е необходима известна степен на образованост, тъй като тя спомага за дългия живот.

Той давал пример с гении като Соломон, Платон, Диоген и Софокъл, които доживяли почти до сто години. Според Гуфеланд причината за доброто им здраве се криела в това, че те изпитвали наслада от откриването на висши истини и така удължавали живота си.

Умните живеят по-дълго

Устойчивостта към стрес позволява на представителите на животинския свят и на хората да се обучават по-добре, тъй като новите събития не предизвикват тревога при интелектуалците.

Когато се сблъскат с неизвестното, те не изпадат в паника, а изучават проблема и намират начини да го избегнат или да се справят с него. Вероятността на средно умен човек да доживее до сто години е шестдесет и три процента в сравнение с много умния човек, чиито шансове са над деветдесет процента.

Според една от хипотезите, които се стремят да дадат обяснение на този феномен, нивото на интелигентност определя поведението, а поведението често е причина за различни заболявания.

Има и биохимична връзка между интелекта и здравето. Тя е в нивото на хормона дехидроепиандростерон в организма на човека. Колкото е повече той, толкова е по-дълъж живота на човека. Той се изработва в големи количества при децата и при хората, които имат висок коефициент на интелигентност.

Това се обяснява с факта, че интелектуалецът изпитва интерес към всичко точно както децата, а това стимулира организма да изработва повече подмладяващ хормон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Анонимното
Анонимното
15.02.2013 12:19
Ха вие па откъде знаете че утре или други ден някой няма да ги убие, че говорите, че щели да живеят по - дълго.ПФФФ -_-
1
1
мишо
мишо
16.06.2012 06:43
Много Ви благодаря. Започвам да броя годините и ако стигна сто, непременно ще повярвам и ще Ви информирам. Но съм сигурен, че има нещо вярно.Както е казал Бърнард Шоу :"Интелектът, това е страст." А страстите трябва да се удовлетворяват.Това води до радост от живота, а радостите го удължават. Благодаря Ви.
1
0
като Дани Върб
като Дани Върб
09.01.2012 03:17
И аз си казах същото. :D
1
0
До Сара
До Сара
22.10.2011 23:11
При положение, че признавате, че сте десет пъти по - глупава, дано докато пиша този отговор, не сте се споминала.
0
1
Сара
Сара
17.10.2011 20:51
Уха, ако бях умна десет пъти повече, до колко ли години съм щяла да живея ? Не се подигравам, просто ми е интересно! А също така не обиждам хората, които не са достатъчно умни.
1
0
Дани Върб
Дани Върб
17.10.2011 19:47
Като прочетох заглавието на статията си викам, YES.
Ха, не е да не съм скромен, нали.
1
0