Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Да преборим проблемите със съня

Да преборим проблемите със съня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Проблеми със съня

Добрият сън е много важен за здравето. Това е безспорно, но не всеки е късметлия и може да се похвали със здрав сън. Проблемите със съня най-често се дължат на група от фактори, като най-често са психически и физически проблеми, както и чисто поведенчески - късно лягане, гледане на телевизия, тежка физическа активност късно вечер.

За да можете да се възползвате от оздравителните свойства на съня, трябва просто да спазвате няколко определени правила.

Установете си режим на съня. Научете се да ставате и лягате винаги по едно и също време на денонощието. Спете, колкото ви е необходимо, за да се чувствате бодри при ставане.

В никакъв случай не пренасяйте работата си в леглото. Ако започнете да работите в спалнята, качеството на съня със сигурност ще пострада и няма да усетите как започвате да си лягате по-късно и да сте още по-изморени отпреди. Нека спалнята бъде място само за сън и удоволствия. Така мозъкът ви ще се пренастрои и щом си легнете ще успявате да заспите много по-бързо.

Не се опитвайте да си отспите през почивните дни. Трябва да ставате както през работните дни – така няма да нарушавате режима си на сън, а и по-дългия сън повлиява лошо върху качеството на следващия го нощен сън. Ако не сте се наспали, по-добре дремнете малко следобед.

Превърнете спалнята или кревата си в място за релаксация. Отстранете нежеланите шумове и светлина, подберете си удобен матрак и възглавници. Сменяйте често спалните си чаршафи и пликове и винаги проветрявайте преди сън.

Пълноценен сън

Добрият сън изисква хладна и добре затъмнена стая. Ако в стаята е прекалено топло или прекалено студено, шансът да се събудим през нощта е много по-голям, отколкото ако температурата е нормална.

Не си лягайте на гладен стомах, но в никакъв случай и преяли преди сън. Добре е да се приключи с вечерята около два часа, преди да си легнете. Ако все пак чувствате стомаха си празен, изпийте чаша билков чай или топло мляко. Това действа отпускащо и ще подобри съня.

Избягвайте да вечеряте с пикантна, мазна или сладка храна, а също и напитки с кофеин. Ако ви се иска нещо сладичко за десерт, хапнете малко, но в никакъв случай шоколад – той действа тонизиращо на организма.

Физическите упражнения действат благоприятно на съня, но не бива да са непосредствено преди лягане, а поне два часа преди това. В противен случай активизиралото се тяло трудно ще се успокои и няма да ви е лесно да заспите.

Изучете и си изберете подходяща за вас техника за релаксация: дълбоко вдишване и издишване, визуализация, ароматерапия с лавандулово масло или иланг-иланг. Йогата и медитацията са изключително полезни при проблеми със съня. Бъдете последователни и ще видите как постепенно заспиването е по-лесно, а сънят е по-пълноценен.

Ако не можете да заспите или се събуждате посреднощ, не се въртете напразно в леглото. По-добре станете и свършете някаква работа в другата стая или в кухнята. Можете да почетете или да подредите някой пъзел. Щом почувствате, че ви се приспива, се върнете в леглото. Избягвайте да четете по-сложна литература, която може да ви заинтригува и разсъни допълнително.

Преодоляване на проблемите със съня

Не се притеснявайте предварително, че няма да можете да заспите. Това само ще допринесе за още по-проблемно заспиване. В случай, че не можете самостоятелно да се преборите с проблемите си при заспиване, потърсете мнението на специалист.

В съвременното ежедневие много хора си лягат с телефон или таблет, за да се разсейват и приспят. Това е груба грешка, тъй като синята светлина от устройствата възбужда нервната система и допринася за влошаването на съня. Ако все пак не можете без телефона, поне намалете яркостта на екрана му.

Понякога лошото качество на съня се дължи на неудобно легло или възглавница. Ако спазвате всички препоръки за добър сън и все пак не спите както трябва, проверете дали матракът е достатъчно удобен, как е височината на възглавницата и дали не е прекалено твърда.

При проблеми със съня е полезен повишеният прием на храни, богати на витамин от В групата и на магнезий. Това са бобови култури, зеленолистни зеленчуци, ядки, яйца.

Някои специалисти препоръчват воденето на бележки или дневник на съня. В него се записва всичко - време на заспиване, на събуждане, степен на умора, външни дразнители и всякакви случки през деня, които биха имали някакво отношение към съня. Подобни записки са много ценни, тъй като могат да насочат към дейностите, които влошават качеството на съня. Ако човек реши да посети терапевт, бележките могат да имат много ценна диагностична стойност.

Хубаво е да се отдели и време за решаване на проблеми през деня. Това може да са 15 минути, в които да мислите или записвате всичко, което ви тормози и притеснява. Изяснете кое оказва негативно влияние на психиката ви и се опитайте постепенно да решите трудностите. Така мозъкът ви ще се успокои и ще може да се отдаде на пълноценна нощна почивка.

Може да помогне и психотерапевт. Но при всички случаи не посягайте първо към приспивателното. Опитайте първо с по-безобидните профилактични средства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest