sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес почитаме паметта на света Татяна

Днес почитаме паметта на света Татяна

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Днес почитаме паметта на света Татяна

На 12 януари празнуват всички жени, които носят името Таня и Татяна. На този ден почитаме паметта на светата мъченица Татяна Римска. Тя е раннохристиянска мъченица, която е била убита в Рим през трети век по време на управлението на император Александър Север.

Света Татяна е еднакво почитана както от православната, така и от католическата църква. Според житието на светицата тя била родена в Рим, в богато и знатно семейство.

Баща й бил консул и двамата й родители били християни и възпитали дъщеря си в благочестие. Когато станала пълнолетна, Татяна взела решение да не се омъжва, а да приеме обет за целомъдрие.

Нейният добродетелен живот бил даван за пример на всички. По време на християнските преследвания при император Александър Север, който е управлявал от 222 до 235 година, Татяна била арестувана.

Днес почитаме паметта на света Татяна

Тя била отведена в храма на Аполон, където я накарали да се поклони пред статуята му. Според преданието Татяна отправила молитва към Исус Христос и земята се разтресла.

Земетресението унищожило статуята на Аполон и срутило част от храма, като затрупало много хора. Според легендата от статуята изскочил демон, който с плач избягал от разрушения храм. Не пострадала само Татяна и мъчителите й.

След това Татяна била подложена на изтезания, но според легендата, следите от ударите и мъченията веднага изчезвали от тялото й. По време на изтезанията тя отправила молитва и се явили четири ангела.

От небето се чул глас и това накарало мъчителите да повярват в Исус Христос. Житието на света Татяна разказва, че скоро след изтезанията самите й мъчители били екзекутирани.

За да подложат светицата на още едно изпитание, тя била хвърлена в една клетка с лъв. Тя обаче успяла да го укроти и той се държал с нея като малко котенце.

Жреците били убедени, че силата на Татяна е в косите й, затова я подстригали и я заключили за два дни в храма на Зевс. Когато отворили вратите, видели счупената му на парчета статуя, а Татяна била до нея невредима.

След това тя била осъдена на смърт и заедно с баща си била посечена с меч. Мъченическата смърт на Татяна се случила на 12 януари през 226 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest