sanovnik.bg»Статии»Сънища»Кошмари»Как да се избавим от нощните кошмари?

Как да се избавим от нощните кошмари?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Сънуване на Кошмари

Милиони хора страдат от хронични нощни кошмари и не просто лоши сънища, а ужасяващи и шокиращи сънища. Нощните кошмари могат да ни събудят посред нощ и да ни изплашат до степен да се страхуваме да заспим.

Често в такива сънища сме преследвани, а не можем да помръднем или влизаме в банята, а тя е цялата в кръв. Психолозите казват, че образите от сънищата могат да бъдат много ярки, толкова, че дори когато се събудим те са заседнали в мозъка ни и продължават да ни безпокоят.

Известно е, че всеки четвърти възрастен сънува по един или повече кошмара на месец, а един от седемнадесет души ги сънува поне веднъж седмично. В недалечното минало кошмарите са били считани за зли сили, които ни посещават по време на сън.

Едни от най-разпространените кошмари са свързани с нашите страхове. На всеки се е случвало насън да попада в ужасяващи за него ситуации – да се окаже гол пред много хора, да се дави и още хиляди сценарии, които стряскат спокойния ни сън.

Има ли начин да се отървем от тези нежелани сънища? Специалистите по сънища казват, че има хора, които повече от другите са предразположени към кошмарите - такива са хората, които се намират под постоянен стрес.

Кошмари

Учените смятат, че от кошмарите можем да се отървем чрез метода „терапия на повторение на образа”. Ефективността ѝ се усеща още след третия сеанс.

Трябва да си представим кошмара и да си въобразим, че променяме съня така, че да не е толкова плашещ за нас. Това се повтаря по няколко пъти на ден.

Това по принцип презарежда нервната система. Леки промени в сценария на съня водят до доказани положителни резултати. Освен промяна на съня се постига и отърваване от натрапчивите кошмари.

Някои психоаналитици съветват да не се отърваваме от кошмарите, а да се опитаме да потърсим в тях по-дълбок смисъл. Щом успеем да установим връзка между съня и смисъла му за нас, кошмарът сам си отива.

Някои даже гледат положително на кошмарите. Така това, което не искаме да усетим в реалния живот, можем да преживеем насън в безопасността на леглото си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
Диана
Диана
02.03.2017 02:14
Мой те сънища са ужасни всеки път се будя с викове гърлото на сутринта ме боли. Не мога точно да опиша, но баба ми почина преди 1 година погребах я почти сама майка ми беше в болница аз почистих баба ми аз всичко .Възможно е тези кошмари да се дължи на това но нямате си и на идея как ми тупти сърцето като се събудя.Всеки ден си мисля ами ако някои ден си умра в съня сърцето ми бие все едно ако имате страх от високо и сте се подхлъзнали но сте се спасили или нещо което ви плаши до смърт и кара да бие лудо сърцето ви.Нямам и на идея към кого да се обърна снощи примерно сънувах че има някои в стаята ми стоеше точно на шкафа беше жена с дълга черна коса но не видях лицето и макар и да се беше обърнала почнах да викам а тя се приближаваше към мен, адски много ме беше страх майка ми светна лампата аз треперех и усещах как ми бие сърцето.На сутринта нищо не помнех :)
1
0
02.04.2015 11:49
Как да размишлявам над него като не помня какво съм сънувала?
1
0
марти
марти
06.12.2014 14:12
с този текст вече спиъ спокоино
7
0
Йоничка
Йоничка
08.07.2014 14:41
здравейте аз днес сънувах че баща ми гори в болница какво означава ???
4
0
Анонимен
Анонимен
25.03.2019 02:48
Виж те в съновник..
0
1
аз
аз
04.04.2014 09:59
купете си "капан за сънища"...може и да помогне!!!
7
0
Анонимен
Анонимен
10.03.2018 18:47
kak1v e tozi kapan za sanista
0
0
ivanka
ivanka
17.04.2013 11:36
аз пък редовно ги сънувам винаги различно омръзна ми не мога да спя не мага даже да мръдна моля ви някой да каже някакъв друг метод защото този с променянето на сънищата изобщо не става а и от няколко дни сънувам две деца 1 момче и 1 момиче сякаш са до мен и ми казват че няма да спрът с кошмарите докато не се предам на злите сили ПОМОЩ!!!
4
0
te4osan
te4osan
08.08.2012 15:06
аз пък сънувам някъкъв си фреди дето има не6то като желязни нокти по рацете и няккси е обгорен с шапка и сам в няква зграда дето прили4а на детска градина и постоянно иска да ме убие с желязните си нокти какво озна4ава
0
5
Ивета
Ивета
31.07.2012 13:18
Здравейте аз сънувах,че ме отвличат.Много се уплаших.Аз съм на 13 и от доста време ме е страх някой да не ме отвлече.Незнам как да се преборя с този страх..УЖАСНО Е!!!
1
0