Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Чудесата на иконата Света Богородица Млекопитателница

Чудесата на иконата Света Богородица Млекопитателница

Чудесата на иконата Света Богородица Млекопитателница
Снимка: uncutmountainsupply.com

Иконите на Божията майка са много и всяка има свой празник и значение. Иконата Божията Майка Млекопитателница се почита на 12 януари. Тази ценна реликва има чудотворна сила и интересна съдба.

История на иконата на Божията Майка Млекопитаетелница

Първоначално тази икона се намирала в Лаврата на преподобния Сава Освещени до Йерусалим. Този манастир е известен още с името Мар Саба. През 532 година неговият създател предсказал в края на живота си, че в Лаврата ще дойде велик архиепископ от далечна страна, който ще е негов съименник и Божи човек, потомък на царски род.

Свети Сава заръчал да предадат на този поклонник неговия жезъл и две красиви икони на Богородица. Една от тях била на Божията Майка Млекопитателница.

Минали 6 века в очакване на изпълнение на пророческото завещание. В началото на XIII век на поклонение пристигнал сръбският архиепископ Сава, царски син, който се отказал от престола заради службата на Бог.

При това посещение сръбският светител Сава раздавал милостиня. Той дори откупил православната църква в Акра, заграбена от латинците, и я върнал на манастира Свети Сава Освещени, който бил неин законен собственик.

За кратко архиепископ Сава спрял и в Лаврата, където бил посрещнат достойно. Не само заради помощта, която оказал на святото място, а и заради древното пророчество. Щом се приближил до мощите на светеца, жезълът му, който се пазел там, паднал в краката му. Това бил знакът, който всички очаквали, за да се убедят, че се е изпълнило древното пророчество.

На архиепископа били дарени както жезъла, така и двете икони, заръчани от Свети Сава - Света Богородица Млекопитателница и на Света Богородица Троедучица.

На връщане към Сърбия архиепископ Сава минал през Света гора и оставил иконата на Света Богородица Млекопитателница в дар на църквата при постницата на Карейската келия, посветена на Свети Сава. Иконата на Богородица Троедучица била дарена на Хилендарския манастир.

Чудесата на иконата на Света Богородица Млекопитателница

На чудотворната икона, донесена от Йерусалим, по-късно били направени няколко копия, също чудотворни. Една от тях се намира в малко русенско село - Пепелина. Иконата е дело на живописеца Цаню Захариев от Тревненската школа.

Иконата изобразява младенеца Исус, в ръцете на своята майка, която го кърми. Пред тази икона жените се молят на Света Богородица Млекопитателница за скорошно зачатие, за успешна бременност и раждане. Молби се отправят и за здравето и развитието на младенците, за изцеление от слепота, детски паралич и психически заболявания.

В християнството на иконата се приписва по-духовна роля и пред нея се отправя молитва за укрепване на вярата и духовно просветление и усъвършенстване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest