Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духовното»Медитация за тялото, ума и за духовното израстване

Медитация за тялото, ума и за духовното израстване

Медитация за тялото, ума и за духовното израстване

Медитацията е общочовешка ценност. Тя е обединяващо звено за религии, култури, държави. Тя е достижение, което е универсално средство за възвръщане към собствената ни човешка идентичност.

Съвременното общество оценява ползите от това духовно просветление, полезно за всеки човек. Ето защо Европейският парламент на свой форум дискутира ползите от медитацията и йогата и отчита подкрепата за тези практики, които обединяват света.

Ето защо 21 май е избран за Световен ден на медитацията.

За какво е нужна медитацията

Съвременният динамичен и труден живот на постоянно състезание между хората поражда все повече негативни емоции - гняв, омраза, страх, завист. Те отприщват чувства на подозрителност и несигурност в обществото и междуличностните отношения.

Умиротворението, спокойствието на ума и на духа са остра необходимост в днешния живот. Тези състояния се постигат много лесно чрез медитация. Тя е най-сигурният път към общото щастие, доверие и удовлетворение в човека в частност и обществото като цяло.

Предимства на медитацията за тялото

Намалява кръвното налягане, което е един от най-честите здравословни проблеми. Намалява нивата на лактоза в кръвта, повишава имунитета и жизнения тонус. Премахва безсънието и подобрява общото здравословно състояние.

Относно обществото медитацията има общ успокояващ ефект върху околната среда с увеличаване на хората, които практикуват медитация. Обществото без насилие е възможно при сто процента медитиращи хора.

Предимства на медитацията за ума

Медитация

Медитацията води до стабилност на умствено ниво. Намалява чувството на тревожност, увеличава усещането на щастие, яснота и спокойствие, намалява напрежението и увеличава концентрацията.

В обществен план медитацията създава чувство на уважение към околната среда, оценяване на природата и засилване на стремежа към нейното опазване. Така се създава хуманно общество.

Предимства на медитацията за духовното израстване

Чрез медитация съзнанието еволюира, творческият подем на личността се засилва, човекът се осъзнава като част от Мирозданието.

В обществен план се създават здрави връзки между хората, които осъзнават, че могат да вървят напред само свързани помежду си, защото всички са частица от един общ обществен организъм, който може да бъде здрав само ако всички негови системи и органи са здрави.

Световният ден на медитацията ни напомня тези истини.

Вижте още:

- Съзнателната медитация;

- Какви са ефектите от медитацията;

- Какво е медитативна разходка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest