Какво са наричанията?

Какво са наричанията

Наричането е ритуал с магическа сила, познат по нашите земи от дълбока древност. Никоя друга култура не извършва подобен ритуал, което го прави уникално народностно действие, породено от разбирането за силата на думите.

Етимология и същност на ритуала наричане

Понятието идва от израза полагане на дума. Изговаря се ясна и точно формулирана цел, желание или молба, завършваща с императивното пожелание да бъде, да стане.

Така се утвърждава магията на казаната дума. Стари народни поговорки като казана дума - хвърлен камък или по- простото речено-сторено са свързани с точно този обичай, утвърждаващ вярата на народа, че веднъж изречена, думата има магическа сила, тя може да се материализира.

Затова обредът с наричането изисква думите, които се произнасят, да са кратки и ясни, целта да е точно формулирана. Наричане се прави, когато в дома и живота на някого има нужда от промяна към нещо ново и по-хубаво и тогава лично засегнатият трябва да присъства и обредът да се проведе по личната негова воля.

Наричането има смисъл и на благословия при раждане на дете, на което се пожелава какъв човек да расте.

Смисълът на наричането и времето за изпълнението му

Наричания

Като смисъл наричането е просто действие, но изпълнението му не е лесно. Човекът, за когото се прави, трябва напълно да осъзнава каква промяна желае в живота си, да е разбрал какво точно не му върви, да знае къде греши и да има ясното съзнание и воля за промяна. Само при така изпълнени условия наричането може да сработи.

Подходящите дни за това свещенодействие са Игнажден, Коледа, Сурва, Сирни Заговезни, Благовец, Гергьовден, Голяма Богородица, Задушница, Еньовден, Прощъпулник и винаги, когато има нужда.

За наричането трябва да се събере група от хора, наречени добросторници. Такива могат да бъдат не само хора от една религия и вероизповедание, важното е да бъдат с чисти души и помисли и да вярват в мисията си.

Те са водени от вещ човек, най-често най-възрастният от тях, който изрича словата на наричането, а добросторниците утвърждават това желание да бъде изпълнено.

Вижте още:

- Магията на обредния хляб: символика и гадаене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest