Сънят разширява речника
Sleep Improves Vocabulary
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»Сънят разширява речника

Сънят разширява речника

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Четене преди сън

Когато родителите четат на децата си истории преди сън, това помага на хлапетата да разширят сериозно речниковия си запас, твърдят френски психолози.

Учените са открили, че добрият нощен сън играе ключова роля в способността на мозъка да запомня и да възпроизвежда нови думи, научени през деня.

Четене

Хора, на които било предложено да научат група думи, чието значение не разбират, много по-лесно се справяли, ако някой им ги четял преди сън. Онези, които ги учели през деня, нямали същия успех.

Не е ясно защо, но всичко, научено точно преди лягане, се научава най-добре в сравнение с наученото през всяка останала част от денонощието. Това е добра новина за нощните птици и лоша за тези, които не обичат да си лягат късно.

Учените стартирали изследването си, защото речниковият запас на съвременните хора е изключително беден, а особено този на учениците и на студентите.

Сън

Младото поколение общува предимно със сленг и лафове от телевизионни шоупрограми. Учените се надяват поради новото откритие да се увеличи процентът на родители, които четат на децата си приказка преди лягане вместо да ги оставят пред телевизора.

Специалистите съветват родителите да четат на хлапетата си приказки на чужд език, защото по този начин най-лесно ще запомнят новите думи от чуждия речник.

Сънят помага на мозъка да запазва новите думи по същата схема, по която в мозъка се „записват” думите, научени през деня. Сънят помага да се пренесат новите думи от кратката памет в дългата.

При обикновено научаване на думи, без използване на сън, се активизира само за кратко химокампусът, който задейства формирането на нови спомени. След сън работи активно неокортексът, който отговаря за възпроизвеждане на мисълта на човека.

Смята се, че процесът на запомняне на нови думи става по време на бавния сън, който се случва в края на сънния цикъл. Речниковият запис се състои от 4 основни навика.

Това са умението да се чете, пише, говори и слуша. Така, като прочетат приказка преди лягане на децата си, родителите не само разширяват речниковия им запас, а и прекарват допълнително време с тях, което е много важно за малчуганите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest