sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Психология на егоцентризма

Психология на егоцентризма

Психология на егоцентризма
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Познавате ли човек, който по никакъв начин не се променя, знае всичко, винаги е прав и никога не греши? Това егоцентрикът. Такива непоколебими позиции формират силно съпротивление у някои личности, прекъсващо комуникацията им с околните. Егоцентрикът автоматично затваря вратата за междуличностни отношения с други хора. Колкото и щедър социално да изглежда, този индивид се изолира в своето аз и губи връзка с реалния свят.

Нужно е да се разбере тази психологическа особеност и да се работи за нейното отстраняване. Преди това егоцентризмът трябва добре да се дефинира и разпознава.

Терминът егоцентризъм идва от латински. Еgo, което се превежда като Аз и centrum - център. Става ясно, че това е характеристика, индивидуална позиция, свойства на мисленето и поведението на личността, изразяващо се в неспособност да се разбира и осмисля друга гледна точка, различна от собствената. Този термин не носи морално съдържание.

В науката психология този термин се свързва с името на Жан Пиаже, който го определя като характеристика от познавателната дейност на детето и виждането му за околния свят. В основата на този егоцентризъм стои нуждата да чувства себе си в центъра на вниманието и да се съсредоточи върху собствените си нужди и интереси.

Кой човек е егоцентрик

Егоцентрикът изпитва трудност да приеме чужди гледни точки, да разбере преживяванията на другите хора. При сблъсъка с представи, различни от неговите собствени, той го приема с голяма трудност. Той не разбира, че преживяванията на другите хора могат да бъдат изключително силни.

Егоцентризмът е поведение и светоглед, напълно свойствени за подрастващите. Поставяйки себе си в центъра на света, подрастващият потвърждава пред себе си убеждението си в своята уникалност. Взаимодействието с другите и разбирането на техните чувства води до убеждението, че те имат сходни преживявания и това е пътят към разбиране и приемане на чуждото мнение и преживявания.

Егоцентризмът и егоизмът често се приемат като синоними заради общия корен на думите, но те са различни. Егоизъм е морална и нравствена категория, докато егоцентризъм е психологическа категория. Егоцентризмът е неспособност за приемане и разбиране на потребностите и интересите на другите, а егоизмът е игнориране на чуждите интереси и поставяне на своите собствени над всичко.

В зряла възраст фиксацията върху собствения свят, каквато изпитват егоцентриците, води до равнодушие към преживяванията на околните, невъзможност за установяване на близки отношения с тях, отчуждение, самота и възприемане на света като враждебен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest