Мита за Феникс

Kristina K.Kristina K.
Новак
171

Съдържание:

Мита за Феникс

В древен Египет и в класическата древност фениксът е приказна птица, свързана с поклонението на слънцето. Египетският феникс е голям колкото орел, с брилянтно алено и златно оперение и мелодичен глас.

Както гласи легендата, Фениксът е единствена по рода си птица, която живее 500 години.

Египтяните свързват феникса с безсмъртието и тази символика е широко разпространена в късната античност. Фениксът е сравняван с безсмъртния Рим и се появява на монетите на късната Римска империя като символ на Вечния град.

Също така широко се тълкува като алегория на възкресението и живота след смъртта – идеи, които също се харесват на нововъзникващото християнство. В ислямската митология фениксът е идентифициран с ʿanqāʾ (на персийски: sīmorgh), огромна мистериозна птица (вероятно чапла), която първоначално е създадена от Бог с всички съвършенства, но след това се превръща в чума и е убита.

Митът за Феникса

Според най-разпространения мит Фениксът бил ярко оцветено безсмъртно птицеподобно същество, подобно на орел или паун, което живеело в Рая. След около хиляда години Фениксът се уморил от безсмъртието и напуснал Рая, като се отправил към света на смъртните. Дори и в света на смъртните, Фениксът не можел да умре. Той свива гнездо - то е направено от ароматни растения, като смирна, касия, градински чай, тамян и канела.

След това фениксът удря клюна си в скала, което предизвиква пламъци. Той размахва крилете си на огъня, подлага гнездото си и след това се запалва. Магията на феникса е, че щом загине в пламъците, той се ражда отново в гнездото си. Фениксът възкръсва от пепелта. Той събира пепелта, като я овалва в яйце, увито в смирна. След това той лети до Хелиополис, Египет и оставя яйцето в Храма на Слънцето, който почита слънчевия бог Ра.

Според легендата фениксът притежава толкова много сила, че сълзите му лекуват всичко, до което се докоснат, а пепелта му може да съживи мъртвите.

Като символ, фениксът означава няколко различни неща. Първо, той представлява цикъла на смъртта, прераждането и обновен живот. Той също така символизира и безсмъртието.

Птици като феникса и сходни митологични представи, свързани с него могат да бъдат намерени в легендите на много култури по целия свят - от Китай, Япония, Русия до американските индианци.

Фениксът е вдъхновение за истории и произведения на изкуството, които датират от поне 1500 г. пр. н. е. Вълшебната птица символизира прераждането, обновяването, безсмъртието, изцелението и вечния огън.

Счита се, че фениксът олицетворява добродетели като благодат и доброта. Според някои тълкувания, всяка част от птицата символизира различен атрибут. Тялото символизира добротата, крилата просперитета, главата - надеждата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest