sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Моето Аз»Защо не бива да стоим до неприятен човек?

Защо не бива да стоим до неприятен човек?

Защо не бива да стоим до неприятен човек?
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Някои неприятни хора определяме като отровни. И това не е пресилено определение. Става въпрос за агресивни, зли и арогантни персони, които буквално тровят атмосферата около себе си.

Дори да не осъзнаваме на съзнателно ниво заплахата, подсъзнанието ни безпогрешно разпознава опасностите за душевното ни здраве и алармира. Как става това?

В кръвта ни започва отделяне на хормони на стреса. Симпатиковият дял на нервната система се активизира и това се изразява в ускоряване на дишането и сърдечната дейност, повишаване на температурата и кръвното налягане, разширяване на зениците. Тя мобилизира организма. Това не е полезно за нашето тяло.

Един експеримент с овца и вълк е доказал категорично какво означава близостта на опасен за нашия живот и здраве човек. При този експеримент овца и вълк са били завързани близо един до друг, но без да е възможно да се достигнат. В крайна сметка овцата умряла от разрив на сърцето, макар че вълкът не можел изобщо да я достигне, само я гледал.

По същия начин въздейства подобна ситуация и на човека. Близостта на неприятния човек влошава самочувствието, а после разболява. Не е нужно да прави нещо, достатъчна е само неговата близост.

Откъде ни дебне опасността?

Неприятен човек

Тя може да бъде навсякъде. Това може да бъде колега в съседен до нас офис, човек, който идва на гости у нас като роднина или съседът в апартамента отсреща.

Химията на тялото ни подсказва кой не бива да бъде в близост до нас, защото присъствието му ни действа зле. Лесно е да бъде игнориран такъв човек, ако е от кръга на познатите, просто го изключваме и прекъсваме комуникацията. Не така стоят нещата обаче с хората, с които сме обвързани чрез семейни връзки. Те ни държат по-здраво, отколкото заложените от природата механизми за самозащита.

От друга страна стоят възпитанието, характерът, в който учтивостта е водеща и много други съображения. Те ни пречат да поискаме преместване в друг офис, да не каним повече неприятния роднина в дома си.

А единственият начин да опазим себе си от неприятния човек е да установим безопасна дистанция с човека, който ни разболява само с присъствието си. Така или иначе алармата в тялото ни няма да спре, даже ще става все по-силна и трябва да я послушаме преди да е станало прекалено късно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest