sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Психологията на щастливия живот

Психологията на щастливия живот

щастлив живот
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Мислите ли, че имате нещастен живот? Завиждате ли на някого, че изпитва радост, щастие и удовлетвореност от ежедневието си? Първата крачка към щастливия живот е промяната в гледната точка.

Вероятно сте озадачени от тази идея. От психологическа гледна точка обаче това е точно така, защото щастието не се дължи на основно на външни фактори, а на вътрешно усещане за пълноценност и удовлетвореност.

Какво е щастие всъщност? Чували сте за много хора, които имат скъпи коли, дом, вещи, постигнали са сериозен успех в живота, но въпреки това се чувстват нещастни и изпадат в тежки депресии.

Това е толкова противоречиво, че е трудно за вярване. Но е факт. И обратното – за бедни хора, които са на ръба на оцеляването, но въпреки това са щастливи, имат любящи семейства, винаги усмихнати и позитивни. Как е възможно, се питате вие?

Истината е, че чувството за щастие и пълноценност се поражда заради задоволяването на потребностите не от скъпи вещи, а от любов, сигурност, разбиране и подкрепа. Когато си заобиколен от обич и уют, може да си много по-щастлив от някого, който е заобиколен от лукс.

Разбира се, важно е да виждаш и да усещаш тази любов и хармония, защото ако те съществуват, но ти отказваш да ги забележиш и приемеш, ще продължаваш да усещаш пълнота. Оценяването на малките неща, които имаш – и нематериални, и материални, са първите стъпки за истински щастливия живот.

Психолозите съветват – напомняйте си всеки ден какво притежавате и колко ценно е то и благодарете на Господ, че ви го е дал. Опитайте да си представяйте живота без тези дребни радости. Разбирате ли сега колко сте щастливи?

щастлив живот психология

Много хора изминават целия си живот в търсене на още и още, без да постигнат истинско щастие. Именно те са тези, които не виждат какво точно притежават. Психологически това често са хора, лишени в детството от любов и подкрепа.

Вероятно е да са били малтретирани, да са се чувствали самотни, отхвърлени, ненужни. Често емоционалните липси, които сме натрупали в детството си, неосъзнато се отразяват на живота ни като възрастни. Те са истинската причина за появата на депресия и вечното, неуспешно търсене на щастието в живота ни на пораснали индивиди.

Психотерапевтични методи успешно се справят с подобни травми – основно чрез регресивни терапии, като по този начин помагат на човек да преразгледа и преосмисли живота си и да поеме по нов път.

Така че – изпитването на щастие и удовлетвореност днес е много свързано с това, какво сте претърпели и какво не сте преодолели от миналото. А смяната на гледната точка позволява на човек да види ценноста там, където до вчера не я е виждал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest