Пабло Ескобар - кратка биография

Пабло Ескобар - кратка биография
Снимка: umaralimalik1/ pixabay.com

Пабло Емилио Ескобар Гавирия е един от най-ярките криминални представители на 20-ти век. По време на най-активните си години той е унищожил стотици невинни жертви заради вманиаченото си желание за надмощие. През 80-те години той е лидер на едни от най-мощните престъпни организации, контролирайки огромна империя за убийства и наркотици по целия свят. По този начин той успява да направи милиарди долари и дори е в класацията на списание Форбс за най-богатите хора за 1989 г.

Бъдещият наркобос е роден на 1 декември 1949 г. в малко градче в Южна Колумбия. Още от ранна възраст започва да се занимава с незаконни престъпни дела - кражби на коли и надгробни плочи от гробищата, които продава в други населени места. Впоследствие започва да намира пътища към изграждането на огромна наркоимперия.

През 1975 г. по поръчка на Ескобар е убит един от най-известните наркопласьори Меделин Фабио Рестрепо и по този начин всички хора на Рестрепо започват да работят за Пабло. Точно тогава разраства и бизнесът си с кокаин. Година по-късно няколко негови човека са арестувани заради дрога след връщането им от Еквадор. След този случай Ескобар започва да урежда всичките си сметки с властите с убийства и подкупи.

Скоро след това търсенето на кокаин в САЩ се увеличава и той започва да организира много доставки и маршрути за разпространението му. С огромните приходи заедно с друг негов съдружник успяват да купят голяма част от острова Норманс Кей, включително самолетна писта, къщи, хотел, пристанище и лодки. Там те построяват склад, в който държат кокаина. В областта Антиокия Ескобар построява известната си луксозна резиденция Хасиенда Наполес, която включва различни развлечения за семейството и картела му.

Изчислено е, че тогава всеки месец от Колумбия за САЩ са се пренасяли около 70-80 тона кокаин. 23 тона дрога е най-голямата организирана доставка на Ескобар - тя е пренесена с лодки и две подводници.

През 1980 г. той става международно известен с наркомрежата си. Така Ескобар печели слава и подкупва множество политици, съдии и правителствени чиновници. За едни той е бил голям враг, но за мнозина други той е бил считан за герой, особено за по-бедните - в западната част на страната построява голям брой къщи за тях. Дълги години той финансира различни детски футболни отбори и игрища. По този начин много хора му помагат с информация и го спасяват от залавяне от полицията. Над 600 служители на реда умират от наемни убийци по негово нареждане.

През 1991 г. под влияние на правителството Пабло Ескобар се предава на властите, след което е затворен в своя частен луксозен затвор - Ла Катедрал, откъдето той продължава да ръководи престъпните си дейности. През 1992 г. правителството решава да го премести в обикновен затвор, но влиянието му му помага да разбере за този план и така той успява да избяга от затвора успешно. В остатъка от живота си е преследван от полицаи, специални части и новосформирани групи за саморазправа от съперниците му. Над 300 души от сътрудниците и роднините му са избити.

Изпраща писмо до президента, в което казва, че ще се предаде сам, но само ако излежи присъдата си под домашен арест, в противен случай ще предприеме редица бомбени атаки. За съжаление нещата се объркват и бомбите избухват до книжарница, където загиват и са ранени десетки души. След това той предприема втори такъв удар, но на произволно място - там отново броят на жертвите и убитите е голям.

През 1993 г. след дълго преследване е убит от властите, като е прострелян на 3 места, едното от които в главата. Скоро след смъртта на Пабло Ескобар картелът му се разпада.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest