Кои са куманите?

Кои са куманите?

В историята има много народи, които са изчезнали завинаги и само аналите пазят спомена за тях. Такъв народ са и куманите, които са играли съществена роля в нашата история. Кои са куманите, откъде са дошли и къде са живели и наистина ли са изчезнали безследно?

През 1060 година в исторически източници от Византия и Унгария се споменава племе, наречено кумани или куни, които до тогава никой в Европа не бил чувал. Те обаче били добре познати на руските князе с названието половци. Князете на Киевска Рус воювали с куманите, които нападали славянските си съседи и отвличали жени и деца, а после ги продавали в робство. Откъде са дошли и има ли сведения за тях в хрониките на други народи?

Куманите имат дълга история. Китайците ги споменават още от през ІІІ-ІІ век преди Христа. Предците на куманите са наричани сари и имали държавно обединение на територията около Алтай и Тян-Шан. През 630 година китайците ги разгромяват, а оцелелите сари мигрират в степите на Източен Казахстан. Започват да ги наричат кипчаки или капчаци, а според легендата това ще рече нещастни. Когато идват в Европа обаче те вече са наричани кумани.

Племената на куманите водели чергарски живот. Живеели на конете си и се изхранвали от животновъдство и грабежи. Отглеждали и едър рогат добитък. Според някои археолози, основните находки от културата им са скулптури на жени, издялани от камък. Тези идоли са поставяни на гробните могили на бойци, загинали в битка.

Куманите са тюркоезично племе. Има обаче съществена разлика между тях и другите тюркоезични народи. Антропологичните изследвания показват, че куманите са принадлежат на европеидната раса. Били са руси и със светла кожа. Затова името Куман се превежда като блед, жълт.

По отношение на своята организация обществото им следва хунските и тюркските традиции. Начело стои ханът, който се равнява на императора в западното общество. Следва го султанът по старшинство, който е равен на западния крал. Бег е титлата на принца, а бей се е наричал всеки аристократ от изтъкната фамилия.

Религията им е езическа. Владетелите са и жреци. Предсказват бъдещето, лекуват и осъществяват връзката с висшите сили на природата. Погребенията им са съпътствани от жертвоприношения на хора и животни.

В битките използвали тактиката на внезапния набег - устройват засада, внезапно атакуват, увличат противника с лъжливо бягство и го пресрещат с масирана атака. Въоръжени с лъкове и стрели, мечове и къси копия, куманите препускали срещу вражеската армия, обсипвайки противника със стрели. Често се явявали като наемници при различни владетели.

Руският княз Владимир Мономах воювал изключително успешно срещу куманите, като разработил военна стратегия срещу набезите им. След няколко похода на Мономах, куманите са прогонени от руските земи. Татарите също ги преследвали, тъй като куманите си спечелили омразата на династията на Чингис хан.

Куманите помагат на цар Калоян

В нашата история мястото на куманите е много важно. Те са съюзници на българските владетели в най-важните им битки. През 1187 година срещу Исак ІІ Ангел на българска страна се сражавали 7 хиляди кумански бойци. В решителното сражение на цяр Калоян край Одрин тяхната подкрепа се изразява в 14 хиляди бойци, а според някои източници дори 23 хиляди. През 1204 година цар Калоян използва срещу унгарския крал Емерих кумани. Куманите са съюзници и на цар Борил, участват и в битката при Клокотница при Иван Асен ІІ.

През 1236 година татарският хан Бату прегазва земите на куманите. Те се насочват към България и страната ни е залята от огромна бежанска вълна от кумани. Иван Асен ІІ ги приема, а аристокрацията получава постове в държавния апарат. Те са разселени по цялата територия на държавата. Няколко десетилетия по-късно името им изчезва завинаги. Асимилацията им е улеснена от приемането на християнството по подобие на българите и от смесените бракове.

За тяхната равнопоставеност сред българското население говори фактът, че династията на Тертерите и на Шишмановци имат своите корени в куманската аристокрация, която винаги е била тясно свързана с българската. Една от българските царици-Мария, жената на цар Калоян, всъщност се казва Целгуба и е дъщеря на куманския владетел Коча. Наследниците на изчезналите от историческите хроники кумани са сега сред нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати