sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Римската Империя»Римските императори: Антонин Пий

Римските императори: Антонин Пий

Римските императори: Антонин Пий
Снимка: wikipedia.org

Почти всеки римски император е скандален и известен - с личното си поведение, раждането или смъртта си, военните си победи, законовите промени или завоевателните си планове.

Има обаче само един от тях, когото историята определя като скучен и в същото време ефективен владетел. Това е император Антонин Пий.

Той е скучен владетел, защото никога не е направил нещо, с което да скандализира, и затова за управлението му има малко сведения. Няма нищо пикантно, което да привлича интереса към монотонното му царуване.

Антонин Пий бил от добро потекло, разбирал се чудесно с жена си, не бил амбициозен император и не обичал да пътува. Прекарал почти целия си живот в Рим. Тихо и без много шум, но умело управлявал огромните си владения.

Проявявал почит към Сената, не искал да наказва жестоко противниците си и освобождавал заговорниците, които искали да го свалят от власт. Обявил амнистия на затворените по политически причини от предшественика му.

Император Антонин Пий не обичал показността. Спокойно и любезно общувал с околните, бил аристократично сдържан и строг, но само когато се налага. Обичал природата и често излизал сред природните забележителности недалече от Рим.

Като възрастен имал проблеми със стойката и затова поискал да му изработят шини от твърдо дърво, които слагал под дрехите си, за да го държат изправен, защото народът не бивало да вижда своя император приведен.

Римските императори: Антонин Пий

И когато през 61 година след Христа императорът тихо напуснал живота на възраст от 75 години, той заел мястото си на най-нормалния римски управник.

Той обаче е и най-ефективният от управлявалите Рим, защото все пак историята е и безпристрастен съдник и отредила място на управлението му като Златен век, защото въпреки отсъствието на забележителни събития спокойствието на управлението му донесло небивал просперитет на империята.

Икономиката отбелязала подем, а народът живеел в мир. Империята била силна, богата, просперираща и могъща, макар и без войни. Императорът провел редица социални реформи, които намалили експлоатацията на нисшите слоеве. Подобрило се положението и на робите, защото Антонин Пий въвел наказание за убийство на роб, равно на това на убийство на свободен човек.

Той установил дипломатически отношения с династия Хан, която по това време управлявала Китай, и така създал икономически отношения с богатата империя. Загрижеността му за благото на хората се изразявало в много направления - подпомагане на благоустрояването на градовете, за която цел дарил личното си богатство; възстановяване на разрушени от земетресенията римски провинции; създаване на фонд, който да подпомага сираците и девойки от бедни семейства. Фондът бил създаден от императора след смъртта на съпругата му Ания Галерия Фаустина.

След смъртта му го наследили Марк Аврелий и Луций Вер, а единственото му дете, което го надживяло, е Фаустина млада, омъжена на Марк Аврелий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest