Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Живот и управление на кралица Виктория

Живот и управление на кралица Виктория

Живот и управление на кралица Виктория

Всеки монарх оставя името си в историята на своята държава. С велики или срамни дела, с достигнати висоти или падения. Малцина са тези сред владетелите, които стават легенда. Още по-малко тези, чието управление се определя като епоха, носеща тяхното име. Един от тези легендарни владетели е кралица Виктория, която е истински символ на британската монархия, с дългото си 64 години управление.

Виктория се качва на престола на Британската монархия на 18 години. Почти дете младата владетелка става отговорна за най-голямата и богата монархия в световен мащаб. Наследството обаче не е толкова бляскаво, колкото изглежда, защото заедно с него върви ненавистта на поданиците, разочаровани от безпътното кралско семейство.

Макар и много млада, принцеса Виктория има блестящо образование. Литературните, историческите, философските познания, които има, вървят заедно с владеенето на френски, латински и немски езици. Управлението на тази образована и мъдра жена е толкова успешно, че нейната смърт става лична драма за всеки поданик.

Виктория не се отличава с пленителна красота. Тя е дългоноса и грозновата, но толкова обаятелна като личност, че спечелва любовта на красивия принц Алберт Сакс- Кобург Гота, с когото живее щастливо 20 години.

Виктория става олицетворение на английската нация, на цялата империя, на сдържаното английско възпитание и морални ценности. Славното време на нейното управление носи името Викторианска епоха.

Произход и личен живот на кралица Виктория

През март 1819 година от Германия в Англия с карета пристигнал принц Едуард Август, херцог на Кент и граф на Дъблин, заедно с бременната си съпруга Виктория Сакс- Кобург- Заалфелд. Според някои легенди те бързали да пристигнат в Англия, защото врачка им предсказала, че ще имат дете, което ще управлява могъщата тогава Британска империя. Бащата на бъдещата кралица имал право да се надява, макар да бил едва четвърти син на Джордж ІІІ и не притежавал богатство. По това време обаче наследяването на трона било доста несигурно заради това, че претендентите, които били по-напред в реда, били все възрастни и без наследници. Не било невъзможно претендент от по-краен ред да заеме престола.

На 24 май 1819 година в двореца Кенсингтън се родила малката Виктория. Момиченцето било наречено Александрина Виктория Кентска, но останало в историята с името кралица Виктория, докато в тесен семеен кръг я наричали Дрина. Бащата на Виктория не дочакал да я види кралица, тъй като починал скоро след нейното раждане, оставяйки жена си и новородената си дъщеря с минимални средства за живот.

Въпреки че имали високи титли, те живеели скромно. По-късно кралицата многократно припомняла, че знае как живеят нейните поданици, защото тя самата е водила същия начин на живот като дете.

Майката на Виктория си поставила освен това задачата да даде на дъщеря си строго възпитание. Отказ от удоволствия, намаляване на броя на прислугата, преминаване към постна храна били все мерки от строгия контрол на майката, които изградили характер на отговорна личност у Виктория. Тя твърде рано започнала да се държи като възрастен човек и да поставя дълга на първо място. Възпитаната воля и твърдост при всякакви обстоятелства не позволили по-късно околните да подозират слабости у своята кралица, присъщи на обикновените поданици. Това е част от ореола на най-известния монарх в историята на Британската империя.

Когато Виктория е 11-годишна, крал Джордж ІV умира и го наследява брат му Уилям, тъй като кралят нямал деца. Следващият крал обаче също няма наследници и Виктория официално става престолонаследник. Този факт принуждава Парламента да създаде Закон за регентството, според който майката на Виктория става регент до навършване на пълнолетие на Виктория. Финансовото положение на бъдещият монарх се подобрява, защото не било допустимо да бъде финансово зависим от друг владетел, а братът на нейната майка - Леополд, който е основен техен спонсор, става крал на Белгия.

Месец след като навършва 18 години Виктория приема кралската корона, тъй като крал Уилям ІV умира. Макар и вече кралица, моралът изисква Виктория да живее с майка си, но различията между двете са толкова големи, че майката заема краен апартамент в Кенсингтън и младата кралица отказва да я среща. Като алтернатива остава женитбата.

На 16-годишна възраст Виктория се срещнала със своя първи братовчед Алберт Сакс -Кобург Гота и се влюбила в него от пръв поглед. Вече 20-годишни, те отново се срещнали, когато Алберт пристигнал на гости в Уиндзор. Само няколко дни след пристигането му Виктория му предложила брак, тъй като никой нямал право да предложи ръката и сърцето си на кралицата.

Бракът е сключен 4 месеца по-късно. Алберт не станал крал. Той взел титлата принц консорт, което буквално значи принц съпруг. Въпреки това за Виктория той бил много повече от съпруг. Албърт бил неин съветник, помощник, организатор. Във всички трудни моменти кралицата можела да разчита на него. Двамата имали 9 деца.

Примерът на кралския семеен живот се оказал толкова значителен, че довел до издигане на семейството в култ в Англия през ХІХ век. Децата им станали владетели на много от европейските монархии. Синът им Бърти станал крал на Англия под името Едуард VІІ. Самата Виктория е наричана бабата на Европа, защото в повечето европейски дворове живеели нейни наследници.

Двадесет години след женитбата Алберт починал от тиф и Виктория до края на живота си носила траур.

Държавна дейност на Виктория

Кралица Виктория

Когато Виктория става кралица, Англия е конституционна монархия, което значи, че правата на монарха са орязани. Виктория влияе върху политиката колебливо, без да заема позиции, а по-скоро като морал, възпитание и традиционни добродетели.

В началото на нейното управление вигите заели централни позиции и движели политиката. Но различни външни и вътрешни политически проблеми, които не успели да разрешат, наложили подаване на оставка на правителството. Сменени са от торите, но пък повечето от дамите - компаньонки на кралицата, били съпруги на виги и трябвало също да бъдат заменени от съпруги на тори. Кралицата ги смятала за приятелки и отказала тази рокада. Това довело до криза и връщане на вигите отново на власт. Виктория е един от владетелите, при които са се сменили най-много министър-председатели.

Държавната дейност на Виктория е белязана от нейното влияние върху обществото. Това е времето на индустриалната революция, когато започват масово да се използват машините в производството, а това променя цялата структура на обществото и икономиката.

Значителна е териториалната експанзия на Англия през този период. Виктория става първият монарх, използвал титлата кралица на Индия. По това време държавата, управлявана от нея, е най-голямата колониална сила в световен мащаб.

Характерен момент от нейното управление са атентатите, извършени срещу кралицата. Четири пъти срещу нея насочвали оръжие, но не се случило нищо, застрашаващо живота на монарха.

След смъртта на принц консорта, кралицата се затворила и започнала да живее в уединение, изпълнявала задълженията си, но почти не се появявала в Лондон, както и в светския живот. Това засилило републиканските настроения, но не се стигнало до нищо повече. Кралицата все пак подкрепила един от най-важните закони, даващи избирателни права на мъжете. Самата тя обаче била против даването на избирателни права на жените.

Кралицата прекарала Коледа на 1900 година на остров Уайт и починала там в началото на следващата година, след като е управлявала 63 години, 7 месеца и два дни.

Наследена е от сина си Едуард VІІ, който е първият представител на династията Сакс- Кобург Гота, която заменя Хановерската династия на Виктория. По късно името на Сакс- Кобург Гота се променя на Уиндзор, както се нарича сега управляващата династия на кралица Елизабет ІІ.

Няколко факта около кралица Виктория

На нейно име са наречени някои известни места по света - водопадът Виктория, езерото Виктория, австралийският щат Виктория.

През Викторианската епоха са въведени пощенските марки. На първата, която се нарича черното пени, е изобразена кралица Виктория.

В допитването за стоте най-велики британци Виктория е поставена на осемнадесето място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest