Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Психология на Цветовете»Какво казва любимият ви цвят за характера ви?

Какво казва любимият ви цвят за характера ви?

Какво казва любимият ви цвят за характера ви?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В психологията се използват различни похвати, за да определят кои личностни характеристики са доминантни при вас. Някои използват картини, други - ситуации, трети - фигури. Една сравнително нова част от психологията изучава цветовете и връзката им с нашата личност. Тя взема под внимание нашето възприятие за цветовете както и реакциите ни спрямо тях.

Естествено, вземането под внимание само на цвета не може да бъде достатъчно релевантно за определяне характера на даден човек. Това е така, защото предпочитанията ни се променят с годините, зависят от пола ни, от опита, който имаме, от културата и манталитета на държавата, в която сме израснали, и др. Така например, бялото е символ на чистота и невинност в Западната култура, докато на Изток се свързва със смъртта.

Стандартно цветовете, които харесвате, могат да имат следните значения за вашия характер:

ЧЕРНО

Черното най-често се свързва със загуба и траур, но също така то е символ на елегантност, власт и сексуалност.

БЯЛО

Освен символ на невинността и чистотата, бялото се харесва на хора, които имат логична мисъл и са изключително организирани.

ЧЕРВЕНО

Любим цвят червено

Цветът на страстта, ще кажете. Да, така е! Но това е също и цвета на агресивния Марс, бога на войната. Хората, които харесват този цвят, обичат приключенията и активния начин на живот. Някои препоръчват да носите червено, когато не се чувствате твърде уверени. Цветът ще прогони свенливостта и притесненията ви.

СИН

Цветът на мира и спокойствието се харесва на хора, които излъчват спокойствие, сигурност и лоялност. Това са хората, на които може да разчитате.

ЛИЛАВО

Любим цвят лилаво

Един от мистериозните цветове в палитрата. Смята се за един от символите на кралската власт, така че хората, които харесват лилавото, излъчват сигурност, характеризират се с емоционална интелигентност и обичат да помагат на другите.

РОЗОВО

Най-романтичният цвят се харесва на хора, които са открити и общителни. Такива хора се влюбват бързо и силно, способни са да обичат безусловно и са много ценни за всяка компания.

ЗЕЛЕНО

Много често зеленият цвят се свързва с ревността и алчността. "Ревността е зеленооко чудовище", е казал Шекспир. Днес обаче зеленото се свързва по-скоро с природата и късмета. Ако вашите предпочитания клонят към този цвят, това означава, че сте ангажирани към добруването на другите. В същото време обаче може да сте твърде заети със собствената си личност и репутация.

ОРАНЖЕВО

Любим цвят оранжево

Този цвят символизира общуването. Ако харесвате оранжевия цвят, то вие сте изключително социални, изпълнени с енергия към живота и ентусиазъм да се справяте с всяка ситуация.

ЖЪЛТО

Цветът на радостта и оптимизма показва, че се наслаждавате на общуването и компанията на другите, но в същото време сте индивидуалисти и изпъквате, където и да се появите.

Поради факта, че нашите характери са динамични и непрекъснато се променят в зависимост от възрастта, средата, в която сме и опита, който придобиваме, любимият ни цвят може да се променя. В същото време може да използвате цветовете, за да спечелите някакво предимство в определена ситуация.

Това може да е интервю за работа, на което искате да направите определено впечатление или да изпъкнете по време на коктейл с нови клиенти. Цветовете могат да бъдат използвани дори и да не ги харесваме толкова много.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest